Atacul surpriză al grupării Hamas lansat din Gaza: „Un eșec enorm pentru Israel”

Redactia | 09.10.2023

Atacul declanșat de gruparea palestiniană Hamas este rezultatul operațiunilor minuțioase și de durată, Occidentul acuzând Iranul pentru pregătirea atacului, care neagă însă orice implicare.

Pe aceeași temă

Organizația palestiniană a desfășurat o campanie de ani de zile pentru a păcăli Israelul să creadă că grupul nu dorește un conflict armat și ar putea fi calmat cu stimulente economice pentru a menține un calm relativ, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată Hamas.

„Hamas a dat Israelului impresia că nu era pregătit pentru o luptă. Hamas a păcălit Israelul în ultimele luni, dând impresia că nu este dispus să intre într-o confruntare cu Israelul în timp ce se pregătește pentru această operațiune”, spune sursa citată de Reuters.

Ofensiva Hamas a fost lansată sâmbătă în zori în plină sărbătoare a Sabatului. Atacul a avut loc la 50 de ani și o zi după ce forțele egiptene și siriene au lansat un atac în timpul sărbătorii evreiești Yom Kippur, în încercarea de a recupera teritoriile pe care Israelul le ocupase în timpul unui scurt conflict în 1967.

„Cetățeni, aceasta nu este o operațiune, ci un război. Atacul criminal al Hamas ne-a impus să intrăm în război. Intrăm într-un război lung și dificil”, a spus duminică premierul israelian Benjamin Netanyahu, într-un discurs adresat națiunii.

„Un eșec enorm pentru Israel”

„Este un eşec enorm pentru Israel şi o reuşită imensă pentru Hamas. Eram nepregătiţi şi încă suntem, ca să rămân politic corect”, spune Kobi Michael, expert în cadrul grupului de reflecţie INSS din Tel Aviv, citat de AFP.

Amploarea atacului nu lasă loc de dubii. „Pentru a lansa o asemenea operaţiune, este nevoie de multă pregătire, planificare, coordonare şi trebuie să ai perspective sau obiective semnificative”, explică expertul.

În opinia sa, Hamas „ştie foarte bine că preţul plătit pentru astfel de operaţiuni va fi foarte mare”.

În mai 2021, Hamas surprinsese deja Israelul cu lansarea a mii de rachete, vizând să satureze sistemul de apărare antirachetă israelian Iron Dome.

La acea vreme, 4.360 de rachete au fost utilizate într-o perioadă de 15 zile, în timp ce acum în Israel au căzut aproximativ 3.000 de rachete în numai două zile, potrivit lui Elliot Chapman, expert în problemele Orientului Mijlociu pentru compania de informaţii britanică Janes.

Dacă Hamas păstrează acest ritm, „ar fi cel mai mare atac cu rachete asupra Israelului de până în prezent”, a adăugat Chapman.

Arsenalul Hamas i-a surprins pe Occidentali

„Hamas ar trebui să dispună în continuare de un arsenal substanţial de rachete şi pare probabil să poată menţine lansările pentru o bună perioadă”, estimează Fabian Hinz, specialist în cadrul Institutului Internaţional de Studii Strategice (IISS).

Hamas dispune de un arsenal dificil de evaluat din punct de vedere numeric, dar cu siguranţă foarte variat. El provine din Iran, Siria, Libia post-Ghadafi, dar şi din ţări din Orientul Mijlociu, explică un expert occidental în armament care publică pe platforma X sub pseudonimul Calibre Obscura.

Armele de mici dimensiuni vin din China sau din fostul bloc sovietic, iar importante cantităţi au fost furate sau capturate în timpul luptelor cu armata israeliană, precizează el, evocând, de asemenea, drone şi lansatoare de rachete.

Cea mai mare parte a rachetelor Hamas sunt însă fabricate pe plan local, „sisteme de rachete neghidate care nu necesită tehnologie avansată” şi sunt puţin precise, explică Elliot Chapman.

Mişcarea palestiniană ar putea, printre altele, să imite Hezbollahul libanez, care îşi disimulează forţele până în momentul declanşării unei operaţiuni majore, remarcă Fabian Hinz. „S-ar putea vedea că apar capacităţi cu totul noi în cazul invadării terestre a Fâşiei Gaza” de către Israel.

Oficialii americani spun însă că nu au văzut dovezi ale implicării Teheranului. Într-un interviu la CNN, difuzat duminică, secretarul de stat Antony Blinken a declarat: „Nu am văzut încă dovezi că Iranul a dirijat sau a fost în spatele acestui atac anume, dar cu siguranţă există o relaţie îndelungată". De partea sa, Iranul a declarat că „susţine legitima apărare a naţiunii palestiniene”.

„Au existat transferuri de armament, de tehnologie. Există în mod clar o ramificaţie iraniană ce permite o producţie locală de rachete”, consideră David Rigoulet-Roze, specialist în Orientul Mijlociu în cadrul IRIS.

În opinia lui Kobi Michael, „Hamas nu s-ar fi încumetat să lanseze o asemenea operaţiune fără a dispune de o poliţă de asigurare serioasă şi a obţinut-o de la Hezbollah şi Iran”.

Israelul se teme de câteva luni de un atac pe mai multe fronturi, temere întărită după ce Hezbollah a anunţat că a tras „obuze de artilerie şi rachete ghidate” la frontiera dintre Liban şi Israel.

Un atac la sol al armatei israeliene în Fâşia Gaza ar fi promisiunea unei lupte urbane mortale. „Există motive serioase să credem că israelienii au încercat să evite asta de mulţi ani”, consideră Fabian Hinz, în contextul în care Hamas „a avut timp pentru a se pregăti pentru acest tip de scenariu”.

Şi alte grupări ar putea fi tentate să intervină contra Israelului. Planează o ameninţare privind o implicare mai importantă a Hezbollah, care a declarat că lucrează „în coordonare totală cu combatanţii palestinieni”, subliniază Elliot Chapman. Potrivit lui, gruparea a afirmat că va interveni dacă Israelul lansează un asalt asupra Fâşiei Gaza, ceea ce pare probabil în acest stadiu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22