Atentatele din Paris schimba agenda G20. Juncker: Nu trebuie cedat emotiilor primare

Iulian Popescu | 15.11.2015

Atentatele de la Paris au schimbat agenda summitului G20 de la Ankara, toți liderii participanți fiind de acord că trebuie găsite soluții concrete pentru eliminarea grupărilor teroriste care au ajuns o amenințare pentru toată lumea occidentală, fără niciun fel de deosebire.

Pe aceeași temă

 

Țările Uniunii Europene nu ar trebui să cedeze emoțiilor primare de respingere a refugiaților, după valul de atentate de vineri seară din Paris, pentru că atacatorii din Franța erau criminali, nu solicitanți de azil, a declarat duminică președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

 

"Acesta nu a fost un atac împotriva Franței și Parisului, ci un atac împotriva valorilor universale", a insistat Juncker.

 

Înalte oficialități din Polonia și Slovacia au turnat apă rece peste planurile de relocare ale refugiaților la nivelul UE imediat după atacuri, spunând că violențele au scos în evidență preocupările europenilor legate de primirea de refugiați musulmani.

 

"N-ar trebui să amestecăm diferitele categorii de oameni care vin în Europa", a insistat Juncker, într-o conferință de presă în marja summitului G20 din Antalya. "I-aș invita pe aceia din Europa care încearcă să modifice agenda migrației pe care am adoptat-o.... Aș dori să le amintesc să fie serioși în legătură cu acest subiect și să nu cedeze acestor emoții primare care nu-mi plac. Înțeleg dificultatea, dar nu văd necesitatea de a schimba abordarea generală", a adăugat Juncker, care consideră că atacurile din Paris nu trebuie să antreneze o schimbare radicală a politicii europene în privința primirii de refugiați.

 

În ceea ce privește pericolul pe care atentatele de la Paris îl reprezintă pentru zona Schengen de liberă circulație, Juncker a recunoscut că Schengen "este în pericol". "Dar nu doar din cauza incidentului recent, ci deoarece controlul frontierei externe (a UE) nu funcționează cum trebuie. Trebuie să luăm măsuri pentru a întări frontierele externe", a insistat Juncker.

 

Obama: Îi vom ajuta pe francezi să-i vâneze pe cei responsabili

 

Președintele american Barack Obama a anunțat că SUA va colabora cu Franța pentru a-i vâna pe cei responsabili de atentatele din Paris, soldate cu 129 de morți și peste 350 de răniți, scrie Agerpres.

 

De asemenea, el a promis că țara sa își va dubla eforturile pentru lichidarea grupărilor teroriste: "Ne vom dubla eforturile, împreună cu alți membri ai coaliției (antijihadiste) pentru a asigura o tranziție pașnică în Siria și pentru a elimina Daesh (acronimul în limba arabă pentru SI)", a declarat Obama în fața presei, la încheierea unei întrevederi cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

 

Tusk: A sosit vremea faptelor. Nu poate fi un simplu summit

 

Este nevoie de acțiuni mai ferme împotriva terorismului după atentatele de vineri seară din Paris, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk.

 

"Acesta nu poate fi doar un alt summit. Cuvintele nu sunt îndeajuns. Astăzi a sosit vremea faptelor", a declarat Tusk, apreciind că liderii G20 "au o răspundere specială" în ceea ce privește distrugerea sistemelor financiare internaționale prin intermediul cărora sunt finanțate rețelele teroriste.

 

El a cerut totodată "fiecăruia dintre liderii G20" să-și concentreze acțiunile militare împotriva Statului Islamic. "Ei sunt adevăratul dușman al lumii libere, nu opoziția moderată siriană", a mai spus Tusk, într-o aluzie la Rusia, acuzată că vizează grupările de opoziție la adresa președintelui sirian Bashar al-Assad.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22