Au fost recuperate cutiile negre ale avionului prăbușit duminică în Nepal

L. G. | 16.01.2023

Cel puțin 68 de pasageri au murit după ce un avion de tip ATR 72 s-a prăbușit duminică în Nepal, în cea mai mare tragedie aviatică din ultimii 30 de ani din această țară asiatică.

Pe aceeași temă

Avionul ATR 72, un bi-turbopropulsor destinat zborurilor regionale, s-a prăbușit duminică aproape de orașul Pokhara din centrul Nepalului, având la bord 72 de persoane, 68 de pasageri și patru membrii ai echipajului.

Informaţiile din CVR (cockpit voice recorder) şi FDR (flight data recorder) îi vor ajuta pe anchetatori să afle cauza prăbuşirii avionului ATR 72 survenită chiar în timp ce se pregătea de aterizare.

Avionul decolase din capitala Kathmandu şi urma să aterizeze în oraşul Pokhara, situat la circa 200 de kilometri nord-vest de capitala nepaleză.

Pe înregistrările video, se vede cum avionul se înclină brusc pe o aripă doar cu câteva secunde înainte de a se izbi de sol.

Teknath Sitaula, oficial al aeroportului Kathmandu, a declarat că cele două cutii negre „sunt în stare bună, cel puţin aşa par din exterior”.

Autoritatea aeronautică nepaleză a comunicat că în avion se aflau 37 de bărbați, 25 de femei și șase copii.

Sute de salvatori au coborât într-o vale adâncă unde s-a prăbușit avionul, încercând să găsească supraviețuitori. În imaginile video care au circulat pe rețelele de socializare se vede cum flăcări uriașe au cuprins zona imediat după accident.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">A video showing moments before a deadly plane crash in Nepal that saw 72 people killed earlier today. The Yeti Airlines jet crashed near Pokhara International Airport in Nepal and was carrying a total of 68 passengers and four crew members. <a href="https://t.co/4DbGY7nUi7">pic.twitter.com/4DbGY7nUi7</a></p>&mdash; Ali Hashem علي هاشم (@alihashem_tv) <a href="https://twitter.com/alihashem_tv/status/1614527726416809984?ref_src=twsrc%5Etfw">January 15, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Operaţiunile de căutare au fost îngreunate de vremea nefavorabilă şi de terenul accidentat din zona căderii avionului; până în prezent au fost recuperate 68 de corpuri.

Avionul transporta 57 de nepalezi, cinci indieni, patru ruşi, doi sud-coreeni, un argentinian, un irlandez, un australian şi un francez.

Economia Nepalului se bazează în mare măsură pe turism, iar aceste tipuri de avioane turbopropulsoare sunt adesea folosite pentru a transporta pasagerii către orașe și destinații izolate din întreaga țară și sunt de obicei zboruri de scurtă durată.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr"><a href="https://twitter.com/hashtag/Nepal?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Nepal</a> <br>72 passengers were on board. Plane crash at Pokhra International Airport. <a href="https://t.co/igBoObcCDm">pic.twitter.com/igBoObcCDm</a></p>&mdash; Aishwarya Paliwal (@AishPaliwal) <a href="https://twitter.com/AishPaliwal/status/1614509388630458368?ref_src=twsrc%5Etfw">January 15, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Aproximativ 350 de persoane au murit începând din anul 2000 din cauza prăbuşirii avioanelor sau elicopterelor în Nepal, ţară unde se află opt dintre cele mai înalte 14 vârfuri muntoase din lume, inclusiv Everest, şi unde condiţiile meteorologice se pot schimba brusc.

Autorităţile de la Kathmandu au decretat luni, 16 ianuarie, zi de doliu naţional şi au creat o comisie specială care va investiga dezastrul şi va recomanda măsuri pentru a se evita asemenea incidente în viitor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22