Au început exercițiile militare Rusia-Belarus

Redactia | 10.02.2022

Soldații ruși și bieloruși au început joi în vestul Belarusului ample manevre militare comune care se vor desfășura pe durata a 10 zile.

Pe aceeași temă

 Soldații ruși și bieloruși au început joi în vestul Belarusului ample manevre militare comune care se vor desfășura pe durata a 10 zile. În jur de 30.000 de militari ruși participă la aceste jocuri de război, ceea ce reprezintă cea mai mare desfășurare de trupe ale Moscovei pe teritoriul Belarusului de la finalul Războiului Rece și până în prezent, informează Reuters.

  Rusia, care a negat în toată această perioadă că ar avea vreo intenție de a invada Ucraina, nu a făcut public numărul de militari care participă la exercițiul din Belarus.

 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat săptămâna trecută că la manevre sunt estimați a participa 30.000 de militari ai Moscovei, iar trupele rusești includ forțe de operațiuni speciale Spețnaz, avioane de vânătoare SU-35, sisteme antiaeriene S-400, dar și lansatoare mobile de rachete Iskander.

 Manevrele militare se vor desfăşura atât în vestul Belarusului, în apropiere de graniţele cu ţările NATO Polonia şi Lituanie, precum şi în apropierea graniţei de sud cu Ucraina, a declarat preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

 „Sunt exerciții normale cu scopul de a stabili un plan clar în confruntarea cu aceste forțe: vestul (țările baltice și Polonia) și sudul (Ucraina)”, a spus Lukașenko.

 Reuters notează că exercițiul ruso-bielorus nu face decât să pună trupe ale Kremlinului și mai aproape de capitala Ucrainei, Kiev, aflată la doar 90 de kilometri de granița cu Belarus.

 În plus, odată cu desfășurarea de avioane de luptă și sisteme antiaeriene, Rusia își poate extinde astfel „bula” de apărare aeriană asupra enclavei Kaliningrad, iar posibila activare a sistemelor de bruiaj electronic ar face mai dificil, pentru țările NATO, să culeagă informații din regiune.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22