Azi se va vedea dacă Madridului chiar poate prelua controlul asupra Cataloniei

E.b. | 30.10.2017

Controlul Madridului asupra Cataloniei va fi testat azi, atunci când politicienii și funcționarii civili revin la muncă. pe fondul incertitudinii legate de acceptarea administrării directe impuse de guvernul central spaniol pentru a stopa demersurile pentru independența regiunii, notează luni Reuters.

Pe aceeași temă

 

Lucrul se reia ăn regiune pe fondul incertitudinii legate de acceptarea administrării directe impuse de guvernul central spaniol pentru a stopa demersurile pentru independența regiunii, transmitea azi Reuters, preluată de Agerpres.

 

Sute de mii de susținători ai unității Spaniei au ieșit duminică pe străzile din Barcelona într-una dintre cele mai mari demonstrații ale așa-numitei 'majorități tăcute', în contextul măsurilor luate de liderii politici catalani pentru independența regiunii din nord-estul Spaniei.

 

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunțat vineri preluarea controlului direct asupra Cataloniei de către guvernul de la Madrid, a destituit guvernul secesionist și a convocat alegeri anticipate în regiune pentru data de 21 decembrie. Totuși, unii dintre cei mai proeminenți membri ai administrației catalane, inclusiv liderul executivului Carles Puigdemont și adjunctul său, Oriol Junqueras, au declarat că nu vor accepta aceste măsuri și că numai populația Cataloniei îi poate destitui.


Principala organizație neguvernamentală susținătoare a campaniei pro-independență a lansat un apel la nesupunere civică și a dat instrucțiuni detaliate în acest sens celor aproximativ 200.000 de funcționari publici care lucrează pentru regiunea catalană.

 

Deocamdată nu este clar dacă oficialii guvernamentali de rang înalt și parlamentarii care au declarat vineri independența regiunii de Spania vor încerca să intre în birourile lor sau dacă poliția catalană — Mossos d'Esquadra — va încerca să îi împiedice.

 

Duminică, publicația La Vanguardia a relatat că membri ai executivului catalan și-au părăsit birourile, care acum se află sub controlul efectiv al guvernului central de la Madrid. Mai mulți miniștri spanioli au afirmat în cursul weekendului că sunt convinși că funcționarii publici vor respecta dispozițiile și au reamintit că cei care nu vor face acest lucru și-ar putea pierde locurile de muncă.


Ministerul de Interne spaniol a desemnat sâmbătă un nou șef al poliției regionale care a insistat că cei 17.000 de membri ai săi trebuie să rămână neutri.

 

Într-o scrisoare deschisă difuzată duminică, ministrul de interne spaniol Juan Ignacio Zoido a lăudat Mossos d'Esquadra pentru activitatea sa și i-a cerut să accepte conducerea temporară de la Madrid. ''Am deschis un nou capitol și în acest nou capitol Mossos d'Esquadra va deveni din nou poliția tuturor catalanilor. Aceasta este datoria dumneavoastră'', a menționat Zoido în scrisoare.

 

Un alt test pentru răspunsul Madridului va fi eventuala oprire a fenomenului de relocare din Catalonia a companiilor în căutare de stabilitate și siguranță juridică, după ce anterior în cursul acestei luni câteva sute de firme au decis să își mute afacerile din regiune. Decizia guvernului de a impune administrarea directă a primit sprijin din partea mai multor grupuri de lobby influente din Catalonia, care le-au cerut companiilor să rămână în această regiune

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22