Azra Bașici, supranumită ”două cuțite”, condamnată pentru crime de război în Bosnia

Dora Vulcan | 28.12.2017

Un tribunal din Bosnia a condamnat-o la 14 ani de închisoare, pentru crime comise în anii 90, în timpul războiului din fosta Iugoslavie, pe Azra Bașici, fostă membră a forțelor paramilitare croate, supranumită „amanta vieții și a morții” sau „Azra două cuțite”.

Pe aceeași temă

 

 

Ea este acuzată inclusiv de torturarea unor civili etnici sârbi.  Judecătorul a spus că Bașici a dat dovadă de o „deosebită cruzime” față de prizonierii forțelor croato-bosniace. Sentința este cea mai severă pronunțată împotriva unei femei pentru atrocități comise în timpul conflictului din Bosnia, transmite BBC, preluată de Digi 24.

 

Bașici, care în prezent are 58 de ani, a făcut parte din forțele croato-bosniace și a participat la torturarea unor civili etnici sârbi. Martorii au povestit că ea obișnuia să cresteze cruci în frunțile prizonierilor, mai spun că l-a forțat pe un bărbat să bea petrol după care i-a dat foc, iar pe alții i-a obligat să se târască dezbrăcați pe sticlă pisată.

 

Însă cea mai gravă acuzație se referă la faptul că a ucis un prizonier legat la mâini, înjunghiindu-l în gât.

 

După război, Bașici a trăit în SUA sub o falsă identitate timp de 20 de ani, fiind arestată abia în 2011. Prietenii spun despre ea că avea o „inimă mare” și era „o doamnă foarte drăguță”.

 

Miercuri, ea a fost găsită vinovată pentru crime de război comise împotriva civililor sârbi pe care forțele croate i-au luat prizonieri în aprilie 1992 în orașul Derventa și în împrejurimile lui.

 

Cel puțin 100.000 de oameni au murit în total în timpul războiului din Bosnia, conflict care a durat aproape patru ani până când, în 1995, SUA au reușit să intermedieze un acord de pace.

 

Biliana Plavșici, fosta președintă a Republicii Srpska (regiunea autonomă a sârbilor din Bosnia), rămâne cea mai cunoscută femeie judecată pentru crime de război comise în timpul conflictului din fosta Iugoslavie. În vârstă de 87 de ani, Plavșici a fost condamnată în 2003 la 11 ani închisoare de Tribunalul ONU de la Haga, după ce și-a recunoscut vinovăția. A fost eliberată în 27 octombrie 2009, după ce a ispășit două treimi din pedeapsă. Alături de Radovan Karadzici, Biliana Plavșici este politicianul cu cel mai înalt rang din entitatea sârbilor din Bosnia care a fost condamnat la Haga. Înainte de a intra în politică, Plavșici a predat biologie la Universitatea din Sarajevo.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22