Barack Obama: Putem lucra cu rusii impotriva Statului Islamic. Cu o conditie

Tudor Despina | 18.11.2015

O coalitie internationala la care sa ia parte si Statele Unite alaturi de Rusia poate fi posibila, insa cu o conditie. Barack Obama ii cere lui Vladimir Putin sa ajute la oprirea razboiului civil din Siria.

Pe aceeași temă

 

La cateva zile dupa ce rusii au inceput primele atacuri aeriene semnificative impotriva Statului Islamic in Siria si dupa ce Moscova a decis sa isi coordoneze actiunile militare cu Parisul, liderul american aduce la masa negocierilor o noua oferta, scriu cei de la CBS News.

 

Daca obtinem o mai buna intelegere cu Rusia privind procesul pentru incheierea razboiului civil sirian, atunci evident ca ni se deschid mai multe oportunitati pentru coordonarea impotriva Statului Islamic”, a spus Barack Obama, potrivit sursei citate.

 

Si premierul rus Medvedev a punctat ca cea mai buna cale pentru a combate SI presupune unificarea eforturilor cu Vestul. Totusi Washingtonul si Moscova continua sa se situeze pe pozitii radical opuse in ce priveste finalitatea conflictului din Siria.

 

Moscova, sustinere totala pentru Assad

 

In timp ce Washingtonul a spus clar, inca de la inceput, ca liderul sirian Bashar al-Assad – acuzat de Occident de crime impotriva propriului popor – trebuie sa plece inainte de a fi gasita o solutie politica in aceasta tara din Orientul Mijlociu, rusii sustin ramanerea la putere a regimului Assad, unul dintre cei mai importanti aliati ai Moscovei in regiune.

 

Occidentul e din ce in ce mai presat sa gaseasca rapid o solutie definitiva pentru suprimarea gruparii jihadiste Statul Islamic, responsabil pentru atacurile asupra Parisului de saptamana trecuta. In acest sens, se incearca o noua negociere cu rusii. Insa fara mari sanse de compromis.

 

Nu numai ca nu vrea sa lase in discutiile privind dosarul sirian, dar Moscova cere Vestului o schimbare de pozitie. Conditionarea unei coalitii antiteroriste internationale de plecarea lui Assad de la Damasc este inacceptabila, a subliniat seful diplomatiei ruse.

 

Va trebui sa lasam deoparte ideea ca adevarata lupta impotriva Statului Islamic si a acolitilor sai poate avea loc intr-un moment in care destinul lui Bashar al-Assad va fi fost decis”, a spus Serghei Lavrov, miercuri, in conferinta de presa comuna cu omologul sau libanez, arata Digi 24.

 

In lumina atacurilor teroriste din Paris de vinerea trecuta, Statele Unite au incercat o noua abordare a Siriei cu rusii. E deja binecunoscuta imaginea care a circulat pe internet zilele trecute cu Barack Obama si Vladimir Putin aplecati deasupra unei mese pentru discutii in cadrul summitului G20 in Turcia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22