Barcelona: Amplă manifestație de respingere a terorismului: No tinc por/ Nu îmi este teamă

E.b. | 26.08.2017

O amplă manifestație de respingere a terorismului a început sâmbătă după-amiază la Barcelona, cu participarea, în mod excepțional, a regelui spaniol Felipe al VI-lea.

Pe aceeași temă

 

 

Este o reacţie la recentele atentate soldate 15 morți și cel puțin 126 de răniți în provincia Catalonia, relatează AFP, preluată de Agerpres.

 

'Să umplem străzile cu pace și cu libertate', a chemat primarul Barcelonei, Ada Colau, după cele două atentate, comise pe 17 și 18 august în capitala catalană, respectiv la Cambrils, și revendicate de Statul Islamic.

 

Sub bannerul pe care stătea scris 'No tinc por' ('Nu îmi este teamă', în catalană), primul rând al manifestației era rezervat, conform dorinței primăriei, 'reprezentanților colectivităților care, din primul minut, s-au ocupat de victime': polițiști, pompieri în uniforme, medici în halate albe, șoferi de taxi, comercianți și locuitori din zona Las Ramblas.

 

Regele Felipe al VI-lea s-a alăturat manifestanților, devenind astfel primul suveran spaniol care ia parte la o astfel de adunare, după restabilirea monarhiei în 1975.

 

El s-a plasat cu câteva rânduri în spatele bannerului din frunte, la fel ca șeful guvernului de la Madrid, Mariano Rajoy, miniștri, președinți de regiuni, lideri de partide.

 

'Cel mai bun răspuns: pacea', 'Nu islamofobiei', se putea citi pe unele pancarte. Numeroși manifestanți purtau și drapele catalane.

 

Marșul unității de la Barcelona oferă și ocazia unui 'armistițiu' de o zi între guvernul spaniol și conducerea separatistă a Cataloniei.

 

 

 

 

Șeful executivului catalan, Carles Puigdemont — decis să organizeze un referendum de autodeterminare pe 1 octombrie — se afla nu departe de prim-ministrul Rajoy. Acesta, acuzat adesea că a contribuit la inflamarea conflictului, a vorbit vineri despre 'dragoste' față de catalani și Barcelona, și a elogiat poliția catalană pentru dezmembrarea completă a 'celulei teroriste la nici 100 de ore după atentat'.

 

Manifestații similare erau anunțate și în alte orașe din Spania, precum Madrid, Valencia sau Vigo

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22