Bashar Al-Assad a zburat in secret la Moscova pentru a-i multumi lui Putin pentru sprijin

Tudor Despina | 21.10.2015

La trei saptamani de la inceputul loviturilor aeriene in Siria, presedintele Bashar al-Assad a zburat la Moscova, marti seara, pentru o intalnire cu omologul sau rus Vladmiri Putin. Este prima calatorie in afara granitelor pentru Assad de la izbucnirea razboiului civil, in 2011.

Pe aceeași temă

 

Kremlinul a pastrat discretia si abia in aceasta dimineata a transmis public faptul ca Assad si Putin s-au intalnit la Moscova, potrivit Reuters.

 

Intens contestat de Occident, care il acuza de crime impotriva propriului popor, Bashar al-Assad a tinut sa isi exprime “uriasa recunostinta” pentru “intreaga conducere” rusa pentru asistenta militara acordata.

 

Fara deciziile si actiunile voastre terorismul, aflat in extindere in regiune, ar fi inghitit o zona mult mai larga”, a spus Assad, subliniind faptul ca interventia rusa respecta dreptul international.

 

Presedintele sirian ar fi spus, in final, ca actuala criza din tara sa are nevoie de o rezolutie politica.

 

Desigur ca intregul popor sirian vrea sa ia parte la deciziile ce privesc soarta statului. Terorismul este un obstacol real la o solutie politica”, a mai spus el, in prezenta lui Putin, potrivit sursei citate.

 

De cealalta parte, presedintele rus si-a declarat sustinerea pentru o solutie politica in Siria, armata rusa simtindu-se obligata sa intervina in aceasta tara pentru ca militantii islamisti reprezinta o amenintare la securitatea Federatiei.

 

“Din pacate, pe teritoriul Siriei se afla aproximativ 4.000 de oameni din fosta Uniune Sovietica care lupta impotriva fortelor guvernamentale. Fara discutie, noi nu le putem permite sa se intoarca in Rusia dupa ce au primit experienta in lupta si instructie ideologica”, a spus Putin, potrivit transcriptului emis de Kremlin.

 

ONG: Jumatate din victimele rusilor sunt rebeli

 

Majoritatea persoanelor ucise in urma raidurilor aeriene ruse in Siria faceau parte din gruparile rebele anti-Assad, sustine o Organizatie Non-Guvernamentala.

 

Cifrele prezentate public confirma acuzele Occidentului conform carora Moscova foloseste lupta antiterorista ca pretext pentru a lovi adversarii aliatului sau Bashar al-Assad.

 

Din cele 370 de persoane ucise in Siria de la inceputul interventiei ruse (30 Septembrie), 243 erau combatant (dintre care 52 ai gruparii Stat Islamic), iar 127 civili, arata ONG-ul Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

 

Potrivit directoului Observatorului Sirian, Rami Abdel, in cele trei saptamani de raiduri aeriene, “370 de persoane au fost ucise in sute de lovituri ruse, dintre care 243 combatanti, din care 52 ai gruparii Statul Islamic si 127 civili”.

 

Asta inseamna ca ceva mai mult de jumatate din totalul mortilor sunt din randurile rebelilor moderati anti-Assad.

 

Cifrele confirma scenariul Occidentului potrivit caruia implicarea militara a Moscovei in Siria, sub pretextul luptei antiteroriste, are de fapt ca tinta opozitia moderata anti-guvernamentala si sustinerea regimului lui Bashar al-Assad, acuzat de crime impotriva propriului popor.

 

Mai mult, o informatie aparuta pe agentiile internationale arata ca rusii au ucis intr-un raid aerian un comandant rebel sustinut de Occident.

 

Potrivit unui purtator de cuvant al grupului Prima Divizie de Coasta, loviturile rusilor in provincial Latakia l-au ucis pe Basil Zamo, fost capitan in armata siriana si actual lider al rebelilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22