Belarus: O mamă și-a găsit fiul la morgă, la televiziune apar copii bătuți care spun „Nu mai fac”

Redactia | 14.08.2020

Povești ies la iveală din Belarus, acolo unde președintele Aleksandr Lukașenko și-a reînnoit pentru a șasea oară mandatul în urma unui scrutin contestat pentru fraudă.

Pe aceeași temă

Forțele de ordine au făcut șase mii de arestări, cel puțin doi protestatari din Brest fiind uciși după ce forțele de ordine au folosit arme letale. Câteva sute au fost răniți iar de soarta multora dintre ei nu se știe nimic, majoritatea tineri.

Copii bătuți și puși să spună pe postul național de televiziune că nu „nu mai fac revoluții”

O filmare cu un grup de tineri în detenție, unii plini de sânge, a fost difuzată la televiziunea publică.

O voce distorsionată îi întreabă amenințător dacă vor mai contesta legitimitatea lui Lukșenko în fruntea statului Belarus.

Camera trece de la unul la altul, se vede clar că au fost bătuți, iar tinerii, cu vocile gâtuite, răspund că nu vor mai protesta niciodată.

Cei șase tineri sunt cu fața la un perete, cu mâinile legate. Vocea crainicului spune că sunt patru cetățeni din Belarus și doi din Ucraina. O voce îi întreabă în rusește „Veți mai face din nou revoluție?”

Unul dintre protestatari răspunde: „Niciodată în viața mea”.

Întrebarea este adresată și celorlalți. „Nu, niciodată”, răspund la unison alți doi protestatari, scuturând din cap.

Și-a găsit fiul la morgă. Înainte o sunase: „Mamă, nu știu ce se întâmplă. M-au luat trei bărbați din OMON”

Un tânăr de 25 de ani, pe nume Aleksandr Vihor, a fost bătut de forțele de ordine în orașul Gomel din Belarus. După zile de căutări, familia sa l-a găsit la morgă, scrie Tut.by.

Mama sa, Svetlana, le-a povestit jurnaliștilor că fiul său nu era interesat de politică și nici măcar nu a fost la alegeri.

Autoritățile au confirmat moartea tânărului după reținerea sa „în timpul unei manifestaţii neautorizate”.

Potrivit unui comunicat, care nu precizează data decesului, sănătatea tânărului s-a „deteriorat brusc” în timp ce era în detenţie, relatează agora.md.

Mama tânărului susține că fiul său era dezinteresat de politică.

„El nici nu știa toți candidații la funcția de președinte, era departe de politică. Pe 9 august el a plecat la prietena sa peste noapte. Mi-a spus la telefon: Mamă, nu știu ce se întâmplă. M-au luat trei bărbați din OMON (trupele speciale - n.r.) și m-au băgat în mașină, nu știu unde mă duc. L-am sunat apoi la fiecare 20-30 de minute, dar numărul era indisponibil. Apoi băiatul m-a sunat și mi-a spus că i s-au luat amprentele și a dat mărturii 'spuse în locul nostru'. Sunt ultimele cuvinte pe care le-am auzit de la fiul meu”, a povestit femeia.

Femeia spune că a aflat că fiul său se afla într-unul dintre izolatoarele din orașul Gomel, a mers acolo alături de alte câteva zeci de femei, însă nu a putut să-și vadă băiatul.

Ulterior, a aflat de la oamenii legii că fiul său a murit.

„L-au dus de la poliție la dispensarul psihoneurologic, iar cei de acolo l-au refuzat, au spus că nu e pacientul lor. Când l-au dus la alt spital, el era deja în moarte clinică”, a povestit și sora tânărului, Olga.

Familia bărbatului crede că Aleksandr Vihor a fost bătut, însă nu poate confirma teoria, pentru că nu i-au văzut corpul. Membrii familiei au depus o cerere la procuratură, solicitând deschiderea unui dosar penal.

O altă filmare care circulă pe rețelele sociale redă suntele unor arestați la proteste bătuți în tăcerea nopții,

O altă filmare arată curtea unei închisori în care par a fi înșirate cadavrele unor protestatari.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22