Belarus pune condiții pentru tranzitul cerealelor din Ucraina spre porturile de la Marea Baltică

L. G. | 03.06.2022

În schimbul tranzitului cerealelor către porturile de la Marea Baltică, Belarus cere în schimb ridicarea restricţiilor asupra livrării mărfurilor bieloruse prin aceleaşi porturi.

Pe aceeași temă

Transporturile de cereale prin Belarus către porturile de la Marea Baltică reprezintă una dintre opţiunile evocate la discuţiile conduse de ONU şi menite să găsească soluţii pentru prevenirea unei crize alimentare globale, provocată de războiul pornit de Rusia contra Ucrainei, care a perturbat exporturile ucrainene, dar şi pe cele ruseşti, ambele ţări fiind mari exportatoare de cereale.

 

La rândul său, Belarusul, un mare producător de fertilizatori cu potasiu, este afectat de sancţiunile occidentale, care i-au perturbat exportul acestor îngrăşăminte prin porturile de la Marea Baltică.

 

În același timp, sancţiunile occidentale impuse Rusiei au afectat şi exporturile de îngrăşăminte ruseşti, situaţie ce are ca efect scăderea randamentelor agricole în alte ţări, amplificând astfel riscul unei crize alimentare globale.

 

„Într-o discuţie telefonică cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Lukaşenko a transmis că Belarusul este pregătit să elibereze capacitatea necesară în sistemul său de transport feroviar pentru cerealele ucrainene şi a propus organizarea unor discuţii între Belarus, Ucraina şi ţările dispuse să ofere acces în porturile lor”, relatează agenţia Belta, preluată de Reuters, potrivit Agerpres.

 

„În acelaşi timp, lucrul cel mai important, aşa cum a fost menţionat în cadrul discuţiei, este ca aceste porturi - din Germania, Polonia, statele baltice sau Rusia - să fie deschise de asemenea pentru mărfurile bieloruse”, adaugă aceasta.

 

Antonio Guterres a atenţionat mai devreme săptămâna aceasta că orice acord privind deblocarea transporturilor de bunuri din regiune este încă îndepărtat, întrucât „faptul că totul este interconectat face negocierea în mod special complexă”.

 

Tot vineri, preşedintele Lukaşenko, vizat de sancţiuni americane, a propus, nu fără ironie, să livreze lapte praf pentru bebeluşi Statelor Unite, ţară afectată de mai multe luni de o penurie a acestui produs, devenită o problemă politică majoră pentru preşedintele Joe Biden.

 

„Suntem pregătiţi să-i ajutăm pe americani livrându-le alimente pentru bebeluşi. Dacă ei doresc, o putem face chiar de mâine”, a spus preşedintele Aleksandr Lukaşenko, potrivit agenţiei Belta, citată de AFP.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22