Biden, citat din mesajul Papei în 1978: Să nu vă fie teamă! Către ruși: Putin v-a dus în secolul 19

Redactia | 27.03.2022

Președintele american Joe Biden și-a început discursul de la Varșovia făcând referire la mesajul Papei polonez Ioan Paul al II-lea către Uniunea Sovietică în 1979.

Pe aceeași temă

Președintele SUA, Joe Biden, a făcut declarații sâmbătă seară, în urma turului de forță făcut în Polonia. Biden și-a început discursul în fața mulțimii poloneze și ucrainene cu mesajul devenit celebru al Papei Ioan Paul al II-lea, în 1978: ”Să nu vă fie teamă!”.

Biden a citat și din cunoscutul disident Lech Walesa, simbol al rezistenței poloneze anti-comuniste. Președintele SUA a transmis atât Poloniei, cât și Ucrainei că SUA sunt alături de Europa în războiul declanșat de Putin în 24 februarie și a reiterat ideea că NATO își va apăra ”fiecare centimetru” din teritoriu.

Președintele american a amintit de un episod personal din viața sa, spunând că ”a pierdut copii” și știe că ”nimic nu poate alina durerea”, amintind de ucrainenii ale căror familii sunt destrămate de război.

Biden a reamintit de sancțiunile economice împotriva Rusiei și a subliniat că SUA și Europa se vor deconecta inclusiv de la gazul rusesc. Acesta a transmis și un mesaj pentru poporul rus.

Președintele și-a încheiat discursul tot cu mesajul celebrul al Papei Ioan Paul al II-lea: ”Să nu vă fie teamă!”.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Watch live as I deliver remarks on the united efforts of the free world to support the people of Ukraine, hold Russia accountable for its brutal war, and defend a future that is rooted in democratic principles. <a href="https://t.co/wXoCSgjOof">https://t.co/wXoCSgjOof</a></p>&mdash; President Biden (@POTUS) <a href="https://twitter.com/POTUS/status/1507768621187145737?ref_src=twsrc%5Etfw">March 26, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

„Am ieșit din nou în marea bătălie pentru libertate, o bătălie între democrație și autocrație, între libertate și represiune... În această bătălie, trebuie să fim cu ochii limpezi. Nici această bătălie nu va fi câștigată în zile sau luni. Trebuie să ne pregătim pentru lupta lungă care urmează”, a spus Biden în afara Castelului Regal.

„Acum, în lupta perenă pentru democrație și libertate, Ucraina și poporul ei sunt în prima linie a frontului, luptă pentru a-și salva națiunea, iar rezistența lor curajoasă face parte dintr-o luptă mai largă pentru... principii democratice esențiale care unesc toți oamenii liberi, a spus el în aplauzele mulțimii.

"Mesajul meu către poporul Ucrainei este un mesaj pe care l-am transmis astăzi ministrului de externe și ministrului apărării al Ucrainei, care cred că sunt aici în seara asta: Vă stăm alături. Punct", a spus el.

Președintele SUA a transmis un mesaj ferm către Rusia în privința apărării partenerilor NATO: „Nici să nu vă gândiți să pășiți un centimetru pe teritoriul NATO”.

El a calificat campania militară rusă din Ucraina un eșec pe toate planurile și afirmă despre Putin că ”pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu trebuie să rămână la putere”

Președintele american s-a adresat direct rușilor pentru a le spune că „poporul rus nu este inamicul nostru”, în contextul invaziei ruse a Ucrainei.

„Permiteți-mi să spun asta dacă sunteți în stare să mă auziți - voi, poporul rus, nu sunteți dușmanul nostru. Refuz să cred că salutați uciderea copiilor și bunicilor nevinovați sau că acceptați ca spitalele, școlile, maternitățile să fie lovite de rachete și bombe rusești”, a punctat Biden.

Principalele declarații: 

 • Să nu vă fie teamă! Acestea au fost primele cuvinte ale primului Papă polonez în 1978. Acestea au fost cuvintele care l-au definit pe Papa Ioan Paul al Doilea.

 • A vorbit despre puterea credinței, a oamenilor, a rezilienței, în fața unui sistem crunt de guvernare.

 • A fost un mesaj care a ajutat la oprirea opresiunii sovietice

 • Este un mesaj care va acoperi și brutalitatea din prezent

 • În 1978 când Papa a spus acest lucru URSS făcea regulile după Cortina de Fier

 • Știu că nu poate fi alături de noi, dar toată lumea și toți americanii îi sunt recunoscători lui Lech Walensa

 • Credința străbate cel mai bine în întuneric

 • Nimic din bătălia pentru libertate nu a fost simplu, a fost întunecat, pentru ani sau decade

 • Dar am ieșit învingători în bătălia pentru libertate, între democrație și autocrație

 • Această bătălie nu va fi câștigată în zile sau luni. Trebuie să ne pregătim pentru o luptă îndelungată

 • Dragi polonezi și dragi ucraineni, ne-am adunat aici în acest loc relevant pentru istoria umanității pentru libertate. Varșovia a rezistat întotdeauna.

 • Aici, în Varșovia, Madeleine Albright s-a refugiat, primul secretar de stat american femeie. Toată viața ei a luptat pentru democrație.

 • Ucraina și poporul său sunt aliații noștri.

 • Pentru libertatea presei, a alegerilor, o societate liberă. Întotdeauna au fost asediate, sub focul inamic. Lumea este imperfectă, așa cum știm. Asta din cauza apetitutului unora care încearcă să domine.

 • Mesajul meu pentru ucraineni este: ”Suntem alături de voi”. Punct.

 • Bătăliile de astăzi sunt ultimele dintr-o lungă serie: Polonia 1956, Cehoslovacia 1968, dar rezistența a continuat până când zidul din Berlin și toate zidurile dominației ruse au căzut și oamenii au izbândit.

 • Astăzi, Rusia a strangulat democrația și și-a găsit să facă asta nu numai acasă, ci și în altă parte.

 • Putin vrea să spună că nu a invadat Ucraina, dar este o minciună. Președintele Zelenski este evreu, iar Putin are îndrăzneala să spună contrariul (că e nazist)

 • În țara mea, fostul președinte Abraham Lincoln a spus că dreptatea face puterea. Haideți să avem dreptate din nou!

 • Haideți să punem puterea democrației în acțiune! Testul acestui moment este un test pentru totdeauna.

 • Putin spune că NATO încearcă să destabilizeze Rusia, nu este niciun sâmbure de adevăr, NATO nu a destabilizat niciodată Rusia.

 • SUA și NATO au lucrat luni de zile pentru a face Rusia să nu se implice într-un război, am lucrat pe căi diplomatice, dar Putin a demonstrat că nu este interesat de niciun fel de negocieri.

 • Știu că nu ne-ați crezut când v-am spus în mod repetat că vor trece granița în Ucraina, iar Putin spunea în mod repetat că nu va face asta.

 • A fost alegerea Rusiei de război, a fost unul din instinctele primare umane, de a folosi forța brută. Nu este altceva decât o provocare pentru dreptul internațional.

 • Costurile mari sunt singurele lucruri pe care le va obține Rusia din cauza acestui război.

 • Dacă au invadat Ucraina nu vor putea invada niciun stat membru NATO.

 • Și eu am pierdut copii și știu că nimic nu poate alina durerea.

 • Am lucrat zeci de an cu lideri ai Rusiei. Am vorbit direct și deschis cu voi. Poporul rus nu este inamicul nostru. Dacă acceptați ca cineva să ucidă copii nevinovați, ca spitale și școli să fie bombardate, ca civilii să fie înconjurați ca să nu poată fugi… Dintre toate popoarele, voi, poporul rus încă aveți memoria anilor 30-40, iar bunicii voștri își aduc aminte. Dacă ați asistat la asediul Leningradului… Acestea nu mai sunt memorii ale trecutului, sunt exact ce face armata Rusiei acum. Sunteți o națiune din secolul XXI, cu speranțe și vise. Acum Vladimir Putin v-a tăiat de restul lumii și a dus Rusia înapoi în secolul XIX, nu este ceea ce familiile voastre merită.

 • Mesajul meu pentru restul Europei: Trebuie să termine dependența de combustibilii fosili rusești, cu ajutorul SUA (…) Fiecare dintre noi trebuie să facă treaba grea a democrației.

 • Să nu vă fie teamă! Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți!

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22