Biden la un an de la insurecția de la Capitoliul SUA: Democrația noastră a rezistat

Redactia | 06.01.2022

La un an de la asaltul asupra Capitoliului din SUA, președintele american Joe Biden și vicepreședintele american Kamala Harris le-au vorbit americanilor.

Pe aceeași temă

Ei au spus că fostul președinte american Donald Trump poartă responsabilitatea pentru asaltul asupra Congresului SUA de pe 6 ianuarie 2021. 

Înainte de declarațiile oficiale, liderul de la Casa Albă a fost surprins de jurnaliști plimbându-se alături de liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, și președintele Camerei reprezentanților, Nancy Pelosi.

„Mă rog să nu mai avem niciodată o zi ca acum un an. Pentru asta mă rog”, le-a spus Joe Biden reporterilor.

Kamala Harris și Joe Biden au intrat împreună în sala pregătită pentru discurs. Nu este obișnuit ca un președinte în exercițiu să țină un discurs în Capitoliu, în afară de discursurile și remarcile privind starea Uniunii, dar Casa Albă a considerat că este vital ca președintele Biden să-și reafirme respectul pentru Congresul SUA în lumina încălcării principiilor democratice reprezentată de atacul de acum un an.

Kamala Harris

Prima care a vorbit a fost vicepreședinta Statelor Unite. Aceasta și-a început discursul, spunând că 11 septembrie 2001 și 6 ianuarie 2021 sunt date „care ocupă nu doar un loc în calendarele noastre, ci și un loc în memoria noastră colectivă.”

„Ceea ce au vizat extremiștii care au cutreierat aceste săli în urmă cu un an nu a fost doar viețile liderilor aleși. Ceea ce au atacat au fost instituțiile, idealurile, valorile pentru care generații de americani au vărsat sânge pentru a le apăra”, a spus Kamala Harris.

Aceasta le-a cerut americanilor să aibă grijă de instituțiile lor. „În joc dreptul de a ne decide viitorul prin Constituție”, a spus Kamala Harris. 

Joe Biden

Președintele Biden a început remarcile cu privire la marcarea unui an de la insurecția din Capitoliu din 6 ianuarie 2021, spunând că „democrația americană a fost atacată, pur și simplu atacată” în acea zi. Acesta a lăudat forțele de ordine pentru salvarea „statului de drept”.

„Democrația noastră a rezistat. Noi, oamenii, am îndurat. Noi, oamenii, am biruit", a spus Biden. 

„Pentru prima dată în istoria noastră, un președinte nu doar pierduse alegerile, ci a încercat să împiedice transferul pașnic al puterii în timp ce o mulțime violentă a pătruns în Capitoliu. Dar ei au eșuat. Au eșuat. Și în această zi de amintire, noi trebuie să ne asigurăm că un astfel de atac nu se va mai întâmpla niciodată, niciodată”, a declarat Joe Biden.

Președintele Biden a spus că americanii trebuie să înfrunte adevărul despre revolta de la Capitoliu, din 6 ianuarie 2021, pentru a trece mai departe de acest atac.

Biden a făcut aluzie la o remarcă a reprezentantului republican Andrew Clyde, care a spus că manifestanții au făcut o „vizită turistică normală”.

„Acesta nu a fost un grup de turiști. Aceasta a fost o insurecție armată. Protestatarii nu căutau să susțină voința oamenilor. Căutau să nege voința oamenilor", a spus Biden. El a spus că toți americanii au văzut evenimentele din acea zi, inclusiv mulțimea care a spart geamuri, a atacat ofițerii de securitate și a distrus părți ale sălilor Capitoliului.

„Nu este vorba de a fi blocat în trecut. Este vorba de a te asigura că trecutul nu este îngropat. Aceasta este singura cale de urmat. Asta fac națiunile mari. Ele nu îngroapă adevărul. Se confruntă cu asta”, a completat Biden.

Biden a comentat, de asemenea, pericolele cu care s-au confruntat ofițerii de poliție care apără Capitoliul, dintre care unii au fost atacați cu arme improvizate.

„Ceea ce am văzut a fost un fost președinte care a adunat mulțimea pentru a ataca, stând într-o sufragerie privată a Biroului Oval de la Casa Albă, urmărind totul la televizor”. „Ce s-a întamplat anul trecut a fost o insurecție armată. Manifestanții ei nu căutau să susțină alegerile libere și corecte, ci căutau să le răstoarne”.

„Trebuie să decidem ce fel de națiune vom fi”

Președintele Biden a spus că poporul și parlamentarii americani trebuie să decidă ce fel de națiune vor fi.

„În acest moment, trebuie să decidem ce fel de națiune vom fi. Vom fi o națiune care acceptă violența politică ca normă? O să fim o națiune în care vom permite oficialilor electorali partizani să răstoarne voința exprimată a poporului? Vom fi o națiune care nu trăiește în lumina adevărului, ci în umbra minciunii? Nu ne putem permite să fim acest tip de națiune. Calea de urmat este să recunoaștem adevărul și să trimă după acest principiu”, a spus Biden.

Criticându-i pe republicani pentru că îl susțin pe fostul președinte Trump în ceea ce privește unele afirmații fără temei despre frauda electorală, el a spus: „Unii bărbați și femei curajoși din Partidul Republican se opun, încercând să susțină principiile acelui partid. Prea mulți alții însă transformă acel partid în altceva. Se pare că nu mai doresc să fie partidul lui Lincoln, Eisenhower, Reagan sau Bush. Oricare ar fi dezacordurile mele cu republicanii pentru a sprijini statul de drept, voi căuta întotdeauna să lucrez împreună cu ei pentru a găsi soluții comune acolo unde este posibil. Dacă avem o credință comună în democrație, atunci orice este posibil. Orice."

Biden spune că protestatarii pro-Trump din urmă cu un an sunt o amenințare pentru democrația SUA

Președintele Biden i-a descris pe bărbații și femeile care au luat cu asalt Capitoliul SUA în urmă cu un an ca fiind o amenințare periculoasă la adresa democrației americane.

„Cei care au luat cu asalt acest Capitoliu, și cei care au instigat și incitat, dar și cei care i-au chemat să facă acest lucru, au lovit America și democrația americană”, a spus Biden. Acesta a adăugat că acei oameni „nu au venit la Capitoliu din patriotism sau principii”.

„Oamenii aceia au venit aici, în aceste săli, plini de furie. Nu au fost niciun moment în serviciul Americii, ci mai degrabă în serviciul unui singur om", a spus Biden, făcând aluzie la fostul președinte Donald Trump. „Cei care au incitat grupurile de oameni care au năvălit în Congresul SUA, adevărații creatori ai haosului, care au fost disperați să nege certificarea alegerilor, au sfidat voința alegătorilor americani”.

Biden a mai spus că americanii nu pot să-și iubească țara doar atunci când este convenabil. „Nu poți să-ți iubești țara doar când câștigi. Nu poți respecta legea doar atunci când este convenabil. Nu poți fi patriot doar atunci când îmbrățișezi și îngădui minciunile", a spus președintele american. 


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22