Biden lasă Rusia fără clauza națiunii celei mai favorizate și interzice importurile de vodcă

L. G. | 11.03.2022

Joe Biden, a anunțat, vineri, noi sancțiuni împotriva Rusiei, între care retragerea clauzei națiunii celei mai favorizate și împiedicarea Moscovei să facă împrumuturi de la FMI și Banca Mondială.

Pe aceeași temă

Președintele american Joe Biden a anunțat vineri că SUA, împreună cu țările G7 și Uniunea Europeană, vor cere revocarea statutului de „națiune cea mai favorizată” pentru Rusia, relatează CNN.

Biden a spus că această mișcare îl va face pe președintele rus Vladimir Putin „și mai responsabil pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei”.

„Fiecare dintre națiunile noastre va lua măsuri pentru a refuza Rusiei statutul de „națiune cea mai favorizată”. O desemnare a statutului de națiune cea mai favorizată înseamnă că două țări au convenit să facă comerț una cu cealaltă în cele mai bune condiții posibil – tarife reduse, puține bariere în calea comerțului și cele mai mari importuri posibile permise”, a spus Biden.

Președintele SUA a explicat ce înseamnă această măsură: „În Statele Unite, numim asta relații comerciale normale permanente, dar este același lucru. Revocarea PNTR pentru Rusia va îngreuna Rusia să facă afaceri cu Statele Unite și a face acest lucru la unison cu alte națiuni care alcătuiesc jumătate din economia globală va fi o altă lovitură zdrobitoare pentru economia rusă, care suferă deja foarte rău din cauza sancțiunilor noastre.” Decizia necesită aprobarea Congresului.

Măsura este una dintre multiplele acțiuni noi privind comerțul care se aștepta să fie luate de administrația Biden față de Rusia. Statele Unite vor interzice și importurile de alcool și fructe de mare, cum ar fi vodcă și caviar, din Rusia, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru CNN.

Se așteaptă ca fiecare țară să implementeze această măsură pe baza propriilor procese naționale. Surse familiare cu această mișcare au remarcat eforturile Congresului de a revoca relațiile comerciale normale permanente ale Rusiei. Se așteaptă ca Congresul să adopte legislația aferentă după anunțul lui Biden.

Cele mai importante declarații:

 • Putin își continuă asaltul nemilos, SUA și aliații continuă să lucreze pentru a pune presiune pe Putin.

 • Împreună luăm măsuri pentru a-l opri și pentru a-l face responsabil.

 • Vom acționa pentru a retrage Rusiei clauza națiunii celei mai favorizate. Va fi mai greu să facă afaceri cu SUA. Vreau să semnez o lege care să revoce acel statut Rusiei.

 • Aceste sancțiuni sunt importante.

 • Apărarea democrației în Ucraina, respingerea agresiunii Rusiei sunt nenegociabile.

 • Altă măsură: interzicerea unor importuri din Rusia – caviar, vodcă, diamante.

 • G7 va nega Rusiei posibilitatea de a împrumuta de la FMI și Banca Mondială.

 • Putin e agresorul și trebuie să plătească un preț. G7 crește presiunea asupra miliardarilor corupți ruși. Vom captura bunurile obținute ilicit. Ei fură de la poporul rus și își ascund banii în țările noastre. Fac parte din cleptocrația de la Moscova, trebuie să suporte sancțiunile.

 • Nu vom mai exporta bunuri de lux spre Rusia și vom lua și alte măsuri. Nu sunt ultimele măsuri.

 • SUA și aliații acționăm la unison.

 • Rubla și-a pierdut jumătate din valoare, 200 de ruble acum la un dolar. Bursa de la Moscova e închisă de două săptămâni. Corporațiile pleacă din Rusia și închidem în continuare relațiile economice.

 • Ne vom asigura că Ucraina are armament să se apere, vom trimite medicamente, alimente, vom primi cu brațele deschise refugiații ucraineni.

 • Vom ataca fiecare centimetru din teritoriul NATO.

 • Nu vrem să ne luptăm cu Rusia în Ucraina, ar fi al treilea război mondial, dar acțiunea lui Putin în Ucraina nu va fi o victorie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22