Biden: Putin a amenințat Europa cu arme nucleare și a încălcat fără ruşine principiile Cartei ONU

L. G. | 21.09.2022

Preşedintele american Joe Biden a declarat în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York că „sprijină creşterea numărului de reprezentanţi permanenţi şi nepermanenţi ai Consiliului de Securitate”.

Pe aceeași temă

Adresându-se direct liderilor prezenţi la adunare, preşedintele american a spus: „De fapt, am avertizat că va veni (războiul) şi mulţi dintre voi aţi încercat să îl evitaţi”.

„De asemenea, cred că a venit momentul ca această instituţie să devină mai incluzivă, astfel încât să poată răspunde mai bine nevoilor lumii de astăzi. Membrii Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Statele Unite, ar trebui să susţină şi să apere în mod consecvent Carta ONU şi să se abţină de la utilizarea dreptului de veto, cu excepţia situaţiilor rare, extraordinare”, a subliniat Biden.

Biden vrea reducerea influenției Rusiei la ONU

Astfel, preşedintele a afirmat Statele Unite „sprijină creşterea numărului de reprezentanţi permanenţi şi nepermanenţi ai Consiliului, inclusiv pentru ţări din Africa, America Latină şi Caraibe”.

Preşedintele a susţinut că, dacă naţiunile, precum Rusia, ”îşi pot urmări ambiţiile imperialiste fără consecinţe, atunci punem în pericol tot ceea ce reprezintă” ONU.

Liderul SUA a declarat că războiul în desfăşurare al Rusiei împotriva Ucrainei „ar trebui să îngheţele sângele oamenilor în vene”.

Biden a discutat despre modul în care preşedintele rus Vladimir Putin a negat statutul de stat al Ucrainei, adăugând că „acum vedem atacuri asupra şcolilor, gărilor, spitalelor, asupra centrelor istorice şi culturale ucrainene”

Nu vrem un nou Război Rece

Referindu-se la descoperirile cadavrelor înmormântate în masă la Izium, Biden a spus: ”Acest război este despre eliminarea dreptului Ucrainei de a exista ca stat şi dreptului Ucrainei de a exista ca popor”.

„Oricine ai fi, oriunde ai trăi, indiferent de credinţa ta, asta ar trebui să-ţi îngheţe sângele în vene. De aceea, 141 de naţiuni din Adunarea Generală s-au unit pentru a condamna fără echivoc războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, a continuat Biden.

„Membrii ONU trebuie să fie uniţi împotriva războiului Rusiei”

„Statele Unite vor ca acest război să se încheie în condiţii echitabile, în condiţii la care ne-am înscris cu toţii, care susţin că nu poţi pune stăpânire pe teritoriul unei naţiuni cu forţa. Singura ţară care stă în calea acestui lucru este Rusia, aşa că noi, fiecare dintre membrii acestui organism, ne angajăm să susţinem principiile şi convingerile pe care le vom apăra ca membri ai Naţiunilor Unite, trebuie să fim clari, fermi şi neclintiţi în hotărârea noastră”, a mai spus el.

„Ucraina are aceleaşi drepturi care aparţin fiecărei naţiuni suverane. Vom fi solidari cu Ucraina, vom fi soldari împotriva agresiunii Rusiei, punct”, a adăugat Biden.

„Să vorbim clar. Un membru permanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi-a invadat vecinul, a încercat să ştergă un stat suveran de pe hartă”, a spus Biden. „Rusia a încălcat fără ruşine principiile de bază ale Cartei Naţiunilor Unite”, a evocat el.

Rusia încalcă principiile Cartei ONU

Războiul din Ucraina este „un război ales de un singur om, să fie foarte clar”, a precizat Biden. „Preşedintele Putin a lansat ameninţări nucleare deschise împotriva Europei şi o desconsidere nesăbuită faţă de responsabilităţile unui regim de neproliferare. Acum, Rusia cheamă mai mulţi soldaţi să se alăture luptei, iar Kremlinul organizează un referendum fals pentru a încerca să anexeze părţi ale Ucrainei — o încălcare extrem de semnificativă a Cartei ONU”, a spus Biden.

Biden a afirmat că respinge folosirea violenței și a războiului pentru a cuceri națiuni și a „extinde granițele prin vărsare de sânge”.

El adaugă că apărarea drepturilor suverane ale națiunilor mai mici ca fiind egale cu cele ale națiunilor mai mari, îmbrățișarea principiilor de bază ale libertății de navigație și respectarea dreptului internațional este baza comună pe care națiunile ONU trebuie să stea.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/uw_aEfQQzso" title="President Biden Delivers Remarks before the 77th Session of the United Nations General Assembly" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22