Biden și Putin au discutat 2 ore despre situația din Ucraina fără a ajunge la o concluzie

Laurentiu Gheorghe | 07.12.2021

Președinții SUA și Rusiei au avut marți o videoconferință în care au discutat despre situația din Ucraina pe fondul amenințărilor Rusiei, precum și alte subiecte aflate în divergență.

Pe aceeași temă

Joe Biden îi va suna marți pe președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel, pe prim-ministrul italian Mario Draghi și prim-ministrul britanic Boris Johnson, după schimbul de opinii cu Vladimir Putin despre situația de la granița cu Ucraina, a raportat, printre altele, Casa Albă.

Televiziunea rusă a prezentat imagini de la eveniment în care cei doi președinți, Putin și Biden, făceau schimb de amabilități într-o atmosferă destinsă la începutul întâlnirii la care urma să se discute subiecte deosebit de sensibile. Biden i-a transmis cu această ocazie lui Putin că speră ca viitoare întâlnire să fie față în față.

Conform comunicatului Casei Albe, cei doi lideri au discutat prin videoconferință timp de două ore și un minut.

Kremlinul a transmis că își pune speranțe într-un summit cu prezență fizică pentru a se discuta ceea ce a descris ca fiind relațiile bilaterale ajunse la cel mai scăzut nivel de la finalul Războiului Rece.

Înainte de începerea discuțiilor, Kremlinul a precizat că în afară de Ucraina, Putin şi Biden vor mai discuta, printre alte teme, despre implementarea înţelegerilor convenite la summitul lor desfăşurat în iunie la Geneva.

Vladimir Putin a propus săptămâna trecută NATO semnarea unui pact de securitate care să nu permită aderarea Ucrainei şi Georgiei la această alianţă, pe care preşedintele rus a acuzat-o că şi-a încălcat un angajament după încheierea Războiului Rece de a nu se extinde către Est.

Mai mult, liderul de la Kremlin a declarat că desfăşurarea de armament ofensiv occidental în Ucraina este pentru Moscova una dintre ''liniile roşii''.

Kremlinul a anunțat marți că nu se așteaptă ca discuția virtuală ce va avea loc între președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Joe Biden în privința Ucrainei să aibă vreun rezultat însă a făcut un apel la calm, în pofida masării de trupe rusești la graniță.

Casa Albă a anunțat că Biden intenționează să îl avertizeze pe Putin că o posibilă invazie a Ucrainei va avea repercusiuni economice majore.

Biden a declarat la rândul său în cursul acestui weekend că lucrează la un plan ce va face ca Rusiei să îi fie „foarte, foarte” greu să intre în Ucraina.

Rusia a negat constant că intenționează să atace din nou Ucraina și a acuzat Occidentul și Kievul că amplifică artificial tensiunile.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat marți în cadrul unei conferințe de presă că Moscova regretă ceea ce a catalogat drept „tendințele previzibile ale Casei Albe de a recurge la sancțiuni”.

El a adăugat însă că președintele rus Vladimir Putin este dispus să asculte îngrijorările exprimate de Biden și că își va prezenta propriile nemulțumiri în timpul discuției virtuale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22