Bilanțul morților din Dnipro a crescut la 35, după ce o rachetă rusească a lovit un bloc de locuințe

L. G. | 16.01.2023

Numărul persoanelor ucise în atacul cu rachete ruseşti asupra unui bloc de locuinţe din Dnipro a crescut la 35, potrivit oficialilor ucraineni, anunţă The Guardian.

Pe aceeași temă

Guvernatorul regiunii, Valentin Reznicenko, a confirmat într-o actualizare transmisă luni dimineaţa pe Telegram că 35 de persoane, între care doi copii, au fost ucise în atac.

Operaţiunea de căutare şi salvare a eventualilor supravieţuitori din Dnipro se desfăşoară de aproape 40 de ore.

În cursul nopţii, salvatorii au scos alţi câţiva morţi de sub dărâmăturile blocului distrus de o rachetă rusească.

39 de persoane au fost salvate, iar 75 au fost rănite. Printre cei răniţi se numără 14 copii.

Soarta altor 35 de locatari din clădire este necunoscută.

Căutările sub dărâmături continuă, dar şansele de a mai găsi supravieţuitori sunt tot mai puţine. „Şansele de a mai salva oameni acum sunt minime. Cred că numărul morţilor va fi de ordinul zecilor”, a declarat pentru Reuters primarul oraşului Dnpro, Boris Filatov.

Președintele Volodimir Zelenski a avut duminică seară un mesaj pentru ruşii care nu ripostează după crimele comise de armata lor: „Vreau să le spun tuturor celor din Rusia, care nici acum nu au putut rosti nici măcar câteva cuvinte de condamnare a acestei terori… Chiar dacă văd şi ştiu totul… Tăcerea voastră laşă, încercarea voastră de «a aştepta» ceea ce se întâmplă se va termina doar cu aceiaşi terorişti care vor veni după voi într-o zi. Răul este foarte sensibil la laşitate. Răul îşi aminteşte întotdeauna de cei cărora le este frică sau încearcă să negocieze cu el. Şi când va veni după voi, nu va fi nimeni care să vă protejeze”.

Zelenski a anunţat sancţiuni împotriva ruşilor şi a celor care susţin ofensiva armată a Rusiei. “Cred că este corect că astăzi există decizia de a extinde sancţiunile împotriva cetăţenilor ruşi şi a altor persoane care ajută teroarea. Aproape 200 – această listă este pregătită cu atenţie, iar în spatele fiecărui nume există o motivaţie responsabilă. Cei care justifică teroarea. Cei care ung maşina de propagandă rusească. Cei care au încercat să vândă Ucraina undeva la Moscova. Acest public se va confrunta cu o listă completă de restricţii personale. Vom face totul pentru ca sancţiunile să funcţioneze la cea mai mare scară posibilă – în Europa, în lume. Toată lumea va fi trasă la răspundere pentru teroare: atât cei care ucid, cât şi cei care îi ajută. Activitatea cu privire la listele de sancţiuni continuă, iar următoarele decizii vor fi luate în curând”, a adăugat el, citat de news.ro

Asumându-şi responsabilitatea pentru loviturile cu rachete de pe teritoriul Ucrainei, Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că acţiunea şi-a atins scopul. „Toate ţintele desemnate au fost lovite. Scopul atacului a fost atins”, a afirmat ministerul rus, fără a menţiona atacul asupra clădirii rezidenţiale din Dnipro.

Liderul rus Vladimir Putin a declarat la televiziunea rusă de stat că ceea ce el numeşte „operaţiunea militară specială" din Ucraina a căpătat un avânt pozitiv. "Dinamica este pozitivă", a declarat el la televiziunea de stat Rossia-1. "Totul decurge conform planului Ministerului Apărării şi al Statului Major General", a spus Putin. Cu toate acestea, el a menţionat că "speră" ca soldaţii ruşi să obţină mai multe victorii. Rusia a revendicat la sfârşitul săptămânii trecute controlul asupra oraşului minier Soledar din estul Ucrainei, ceea ce reprezintă o primă victorie după multe luni de blocaj în Ucraina, însă Kievul contestă acest succes al Moscovei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22