Biserica ortodoxă ucraineană și-a anunțat oficial independența față de Patriarhia Moscovei

Redactia | 16.12.2018

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a anunțat crearea Bisericii ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei, ca urmare a unei decizii in acest sens a "Conciliului de Reunificare".

Pe aceeași temă

"Aceasta zi sacra va intra in istorie drept cea a creării unei Biserici autocefale unite îin Ucraina. Ziua independentei noastre definitive de Rusia", a declarat peședintele Ucrainei, al carui discurs a fost transmis la televiziunea locala

Noua biserica va fi condusa de mitropolitul Epifaniy, in varsta de 39 de ani, sustinut de actualul lider al bisericii ortodoxe ucrainene, Filaret.

De asemenea, in fata catedralei Sfânta Sofia, unde a avut loc reuniunea, câteva mii de persoane s-au adunat la Kiev pentru a arata ca sunt in favoarea "schismei" de Rusia.

"Vom ramane aici si ne vom ruga pentru ca Biserica ucraineana sa fie creata astazi", a declarat presedintele Petro Porosenko, care urmeaza sa participe la deschiderea conciliului, strangand mainile protestatarilor in timp ce se indrepta spre catedrala.

"Este un eveniment foarte important pentru mine, poporul nostru il asteapta de mult timp", a spus unul dintre protestatari, venit in capitala din regiunea Kherson (sud).

"In sfarsit, Biserica noastra urmeaza sa fie independenta de Moscova", a mai spus barbatul de 65 de ani. La fel ca multi alti participanti, el purta in jurul bratului o panglica galben cu albastru, culorile steagului ucrainean.

Mai multi participanti au declarat pentru AFP ca au fost adusi la Kiev din provincie gratuit cu autobuzul pentru acest protest dupa ce au raspuns unei invitatii postate in biserica lor.

Reprezentantii confesiunilor ortodoxe din Ucraina s-au reunit sambata cu ocazia unui "Conciliul de Reunificare" pentru a crea o biserica independenta de tutela religioasa ruseasca, in absenta notabila a ramurii loiale Moscovei.

Conciliul urmeaza sa puna in aplicare decizia istorica a Patriarhiei de la Constantinopol, luata la jumatatea lunii octombrie, de a recunoaste o biserica ortodoxa independenta in Ucraina, punand capat unei perioade de 332 de ani de tutela religioasa a Moscovei.

Furioasa dupa anuntarea deciziei din Ucraina, Biserica rusa, care revendica la randul sau cel mai mare numar de credinciosi din lumea ortodoxa, a anuntat ruperea tuturor legaturilor sale cu Constantinopolul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22