Blair isi cere scuze pentru greselile de planificare, dar nu si pentru interventia in Irak

I. P. | 26.10.2015

Fostul premier britanic Tony Blair si-a cerut scuze pentru "greselile de planificare" si pentru "intelegerea gresita a ceea ce se va intampla odata cu inlaturarea regimului", dar spune ca nu regreta inlaturarea lui Saddam Hussein și nici interventia in Irak, scrie Hotnews.

Pe aceeași temă

Intr-un interviu pentru CNN, fostul premier al Marii Britanii a admis in premiera ca exista "elemente de adevar" in opinia potrivit careia invazia Irakului ar fi unul dintre principalele elemente care au contribuit la ascensiunea Statului Islamic, potrivit The Guardian.

 

The Guardian noteaza ca fostul premier britanic si-ar putea pregati terenul, cu aceste declaratii, in asteptarea publicarii rezultatelor anchetei Chilcot, care urmeaza sa stabileasca daca Tony Blair, a indus in eroare poporul britanic in privinta invaziei din 2003. Aceasta ancheta va fi probabil una dintre cele mai detaliate investigatii asupra deciziilor care au precedat razboiul si care au conturat implicarea armatei britanice in Irak.

 

Ancheta este realizata de o comisie independenta prezidata de Sir John Chilcot. Intrucat investigatia nu este coordonata de organele abilitate, nimeni nu va putea fi pus sub acuzare la finele acesteia. "Ancheta in cazul razboiului din Irak are ca scop desprinderea unor lectii din implicarea Marii Britanii in conflict, lectii care ar putea ajuta in viitor alte guverne puse in situatii similare", a explicat John Chilcot.

 

Totusi, Tony Blair nu si-a cerut scuze, in interviu, pentru razboiul in sine, aparand interventia armata din Irak si subliniind ca actualul razboiul civil din Siria evidentiaza pericolul lipsei de actiune.

 

"Imi cer scuze pentru faptul ca informatiile pe care le-am primit au fost gresite. Imi cer scuze, de asemenea, pentru erorile de intelegere a ceea ce urma sa se intample odata cu inlaturarea regimului", a afirmat Blair. De asemenea, fostul prim ministru britanic a subliniat ca simte in continuare ca decizia de a sustine Statele Unite in operatiunea de invadare a Irakului pentru a-l inlatura pe Saddam Hussein a fost corecta. "Imi e greu sa imi cer scuze pentru inlaturarea lui Saddam."

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22