Blinken: Guvernul SUA apreciază că membri ai forțelor Rusiei au comis crime de război în Ucraina.

L. G. | 23.03.2022

Secretarul de stat, Antony Blinken, a declarat miercuri, că „pe baza informațiilor disponibile în prezent, guvernul SUA apreciază că membri ai forțelor Rusiei au comis crime de război în Ucraina”.

Pe aceeași temă

Președintele american Joe Biden l-a calificat în urmă cu o săptămână, pentru prima oară, „criminal de război” pe Vladimir Putin. „Este un criminal de război”, a declarat el, răspunzând la întrebarea unei ziariste, când părăsea un eveniment consacrat luptei împotriva violențelor domestice, la Casa Albă

Declarația secretarului de stat Antony Blinken:

”De când a lansat războiul neprovocat și nedrept, președintele rus Vladimir Putin a declanșat o violență neîncetată care a provocat moarte și distrugere în întreaga Ucraină. Am văzut numeroase rapoarte credibile despre atacuri nediscriminatorii și atacuri care au vizat în mod deliberat civili, precum și despre alte atrocități.

Forțele Rusiei au distrus clădiri de apartamente, școli, spitale, infrastructuri critice, vehicule civile, centre comerciale și ambulanțe, lăsând în urmă mii de civili nevinovați uciși sau răniți. Multe dintre locațiile lovite de forțele Rusiei au putut fi identificate în mod clar ca fiind utilizate de civili.

 

Printre acestea se numără și maternitatea din Mariupol, după cum a remarcat în mod expres Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului într-un raport din 11 martie. Aceasta include, de asemenea, un atac care a lovit un teatru din Mariupol, marcat în mod clar cu cuvântul „дети” – „copii” în rusă – cu litere uriașe vizibile din cer.

 

Forțele lui Putin au folosit aceleași tactici la Groznîi, în Cecenia, și la Alep, în Siria, unde și-au intensificat bombardamentele asupra orașelor pentru a înfrânge voința populației. Încercarea lor de a face acest lucru în Ucraina a șocat din nou lumea și, după cum a atestat cu sobrietate președintele Zelenskyy, „a scăldat poporul ucrainean în sânge și lacrimi”.

 

Cu fiecare zi în care forțele Rusiei își continuă atacurile brutale, numărul civililor nevinovați uciși și răniți, inclusiv femei și copii, crește. La 22 martie, oficialii din Mariupol, orașul asediat, au declarat că peste 2.400 de civili au fost uciși numai în acest oraș. Fără a include devastarea de la Mariupol, Organizația Națiunilor Unite a confirmat oficial peste 2.500 de victime civile, inclusiv morți și răniți, și subliniază că bilanțul real este probabil mai mare.

 

Săptămâna trecută, m-am alăturat declarației președintelui Biden, bazată pe nenumăratele relatări și imagini de distrugere și suferință pe care le-am văzut cu toții, potrivit căreia forțele lui Putin au comis crime de război în Ucraina. Am remarcat atunci că țintirea deliberată a civililor este o crimă de război. Am subliniat faptul că Departamentul de Stat și alți experți guvernamentali americani documentau și evaluau potențialele crime de război din Ucraina.

 

Astăzi, pot anunța că, pe baza informațiilor disponibile în prezent, guvernul SUA apreciază că membri ai forțelor Rusiei au comis crime de război în Ucraina.

 

Evaluarea noastră se bazează pe o analiză atentă a informațiilor disponibile din surse publice și de informații. La fel ca în cazul oricărei presupuse infracțiuni, o instanță de judecată cu jurisdicție asupra infracțiunii este responsabilă în cele din urmă de determinarea vinovăției penale în cazuri specifice.

 

Guvernul Statelor Unite va continua să urmărească rapoartele privind crimele de război și va împărtăși informațiile pe care le vom colecta cu aliații, partenerii și instituțiile și organizațiile internaționale, după caz. Ne-am angajat să urmărim răspunderea folosind toate instrumentele disponibile, inclusiv urmărirea penală.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22