Blinken și Lavrov au discutat pentru prima dată de la începerea războiului din Ucraina

L. G. | 02.03.2023

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken și omologul său din Rusia, Serghei Lavrov s-au întânit azi pentru prima dată de la invadarea Ucrainei în marja reuniunii G20 de la New Delhi.

Pe aceeași temă

Un oficial al departamentului stat a declarat că întâlnirea dintre cei doi diplomați a durat aproape 10 minute, timp în care Blinken i-a comunicat lui Lavrov că SUA sunt pregătite să susțină Ucraina atât timp cât este nevoie.

Blinken a cerut, de asemenea, Moscovei să-și anuleze decizia de a suspenda participarea la tratatul nuclear New Start și să-l elibereze pe cetățeanul american deținut într-o închisoare din Rusia, Paul Whelan.

Sursa a mai spus că această întâlnire a fost neplanificată și că secretarul Blinken a fost cel care l-a abordat pe Lavrov în marja reuniunii miniștrilor de externe ai G20 de la New Delhi.

Ultima dată când Blinken și Lavrov s-au întâlnit personal a fost înainte de invazia rusă.

Anterior, Blinken a declarat că o reuniune a miniștrilor de finanțe din G20 a fost „afectată” de războiul din Ucraina.

„Din nefericire, această reuniune a fost din nou afectată de războiul neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei, de campania deliberată de distrugere a țintelor civile și de atacul său asupra principiilor fundamentale ale Cartei ONU”, a spus el.

Lavrov nu a menționat această întâlnire în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o după reuniunea miniștrilor de externe G20 de joi.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a confirmat că întâlnirea a avut loc, spunând pentru CNN:

„Blinken a cerut o întâlnire cu Lavrov. Din mers, în cadrul celei de-a doua sesiuni a G20, Serghei Viktorovici (Lavrov) a discutat cu Blinken. Nu au fost negocieri, întâlniri etc”, a declarat Zaharova.

Dezacord în cadrul G20

Aliaţii occidentali şi Statele Unite s-au confruntat verbal cu Rusia la reuniunea G20 din India, relatează joi agenţiile internaţionale de presă.

Supusă presiunilor pentru încheierea războiului împotriva Ucrainei, Rusia a ripostat acuzând Occidentul de deturnarea agendei Grupului celor mai mari economii ale lumii şi de încercarea de a da vina pe Moscova pentru eşecurile economice.

Miniştrii de externe din G20, reuniţi la New Delhi, au menţinut în centrul atenţiei războiul pe care ruşii insistă să îl numească „operaţiune militară specială” pentru eliminarea unor ameninţări la adresa securităţii.

„Trebuie să cerem în continuare Rusiei să pună capăt acestui război de agresiune şi să se retragă din Ucraina, în interesul păcii internaţionale şi al stabilităţii economice", a spus secretarul de stat american Antony Blinken, conform textului alocuţiunii sale, pus la dispoziţia reporterilor după o reuniunea cu uşile închise. „Din nefericire, această întrunire a fost din nou marcată de războiul neprovocat şi nejustificat împotriva Ucrainei”, citează Reuters din declaraţia respectivă, conform Agerpres.

Blinken a fost susţinut de omologii săi din Germania, Franţa şi Olanda.

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a afirmat că, „din nefericire, un membru al G20 îi împiedică pe ceilalţi 19 să se concentreze asupra eforturilor pentru problemele pentru care a fost creat G20”.

Potrivit delegaţiei germane, ea i s-a adresat direct ministrului rus de externe, Serghei Lavrov: „Vă cer, domnule Lavrov, să reveniţi la implementarea completă a (tratatului) New START (privind armele nucleare - n.r.), şi să reluaţi dialogul cu SUA. Deoarece, aşa cum corect a arătat China în planul său cu 12 puncte, trebuie să existe o opoziţie faţă de ameninţarea nucleară”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că Rusia îşi suspendă participarea la ultimul tratat START, acuzând Occidentul - fără a prezenta dovezi - că este direct implicat în încercări de a lovi bazele aeriene strategice ruse.

Serghei Riabkov, adjunctul lui Lavrov, a susţinut la o conferinţă ONU de la Geneva că Statele Unite au încercat să „testeze” securitatea instalaţiilor strategice ale Rusiei, declarate conform New START, prin susţinerea unor atacuri ucrainene împotriva acestora.

Catherine Colonna, reprezentanta Franţei la reuniunea G20, a observat că războiul din Ucraina a afectat "aproape toate ţările lumii în privinţa alimentelor, energiei, inflaţiei" şi a cerut G20 să reacţioneze "ferm, aşa cum a făcut la summitul din Bali", unde "mesajul a fost clar: în cadrul G20, trebuie să oferim soluţii pentru protecţia celor mai vulnerabili, nu să îi lăsăm să sufere din cauza războiului Rusiei".

Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a declarat pentru televiziunea CNBC că Rusia este singura răspunzătoare pentru război şi trebuie sancţionată în continuare.

Lavrov a acuzat în schimb Occidentul: „Mai multe delegaţii occidentale au transformat lucrările de pe agenda G20 într-o farsă, dorind să dea vina pe Federaţia Rusă pentru eşecurile lor în domeniul economic". Conform unui comunicat al delegaţiei ruse, el a mai spus că „Occidentul creează obstacole pentru exportul produselor agricole ale Federaţiei Rusie, indiferent de ceea ce încearcă să ne convingă reprezentanţii UE”.

El a susţinut că occidentalii "îngroapă cu neruşinare" iniţiativa privind transportul cerealelor pe Marea Neagră, care ar fi facilitat exportul produselor ucrainene prin porturile din sudul ţării, a informat agenţia de presă rusă RIA Novosti, preluată de Reuters.

În discursul de deschidere a reuniunii, premierul indian Narendra Modi le-a cerut miniştrilor de externe participanţi să găsească o bază comună pentru problemele globale.

India, care deţine anul acesta preşedinţia G20, a refuzat până acum să acuze Rusia pentru război şi a urmărit o soluţie diplomatică, crescând în acelaşi timp achiziţiile de petrol rusesc.

Ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares, citat de AFP, a declarat presei că Rusia nu pare dispusă, din câte a arătat discursul lui Lavrov, să accepte un comunicat comun după reuniune, lucru confirmat ulterior de însuşi Lavrov.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22