Camera Reprezentanților condamnă genocidul armean. Ambasadorul SUA, convocat la MAE turc

Dora Vulcan | 30.10.2019

Camera Reprezentanților a adoptat o rezoluție prin care se recunoaște genocidul armean, care contestă definirea în acest fel a atrocităților făcute de turcii otomani în Primul Război Mondial.

Pe aceeași temă

UPDATE - Ambasadorul american a fost convocat miercuri la Ministerul turc de Externe, după ce Camera Reprezentanților din SUA a votat în favoarea recunoașterii genocidului armean și impunerii sancțiunilor asupra Turciei din cauza operațiunilor militare din Siria.

Camera Reprezentanților a adoptat aproape în unanimitate o rezoluție prin care se recunoaște genocidul armean, o chestiune foarte sensibilă pentru Ankara, care contestă definirea în acest fel a atrocităților comise de turcii otomani în timpul Primului Război Mondial.

În favoarea rezoluției au votat 405 membri ai Camerei Reprezentanților și doar 11 s-au pronunțat împotrivă.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a condamnat prompt decizia congresmenilor americani, afirmând că este un act de răzbunare în legătură cu ofensiva Ankarei împotriva kurzilor din nord-estul Siriei.

„Această decizie rușinoasă a celor care exploatează istoria în scopuri politice este nulă și neavenită pentru oamenii și Guvernul nostru”, a completat șeful diplomației de la Ankara.

Totodată, Camera Reprezentanților au adoptat un proiect prin care solicită Administrației Donald Trump să impună sancțiuni Turciei în legătură cu ofensiva siriană.

„Recunoscând acest genocid, onorăm amintirea victimelor sale și jurăm: niciodată din nou”, a afirmat fostul vicepreședinte american Joseph Biden.

Turcia, deşi a recunoscut că mulţi armeni creştini au fost ucişi în confruntările cu forţele otomane, neagă că uciderea armenilor ar fi fost o acțiune orchestrată care ar fi avut drept scop lichidarea etniei armene, şi implicit refuză să recunoască că ar fi fost vorba de un genocid.

Chiar şi astăzi, Ankara trece la represalii şi ameninţă cu ruperea relaţiilor cu statele care recunosc genocidul armean.

Conform Administraţiei de la Erevan, circa 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în atrocităţile din anul 1915, însă Turcia susţine că numărul morţilor se ridică la 300.000.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22