Canada anunță un posibil acord de liber-schimb Asia-Pacific din care SUA s-au autoexclus

Dora Vulcan | 11.11.2017

Ministrul canadian al comerțului, François-Philippe Champagne, a salutat sâmbătă "mari progrese" realizate pentru a relansa un vast acord de liber schimb Asia-Pacific (TPP) care era amenințat după ieșirea brutală a Statelor Unite din acord anunțată de Donald Trump, relatează AFP.

Pe aceeași temă

 

 

Într-un mesaj pe Twitter publicat sâmbătă dimineață, François-Philippe Champagne a declarat că guvernul său a acceptat "un cadru pentru un nou parteneriat trans-Pacific complet și progresist" după mai multe zile de negocieri aprinse între cele 11 țări în cauză, reunite la Danang în Vietnam, transmite Agerpres.

 

Delegația Canadei a precizat într-un comunicat că, totuși, "rămân în suspans un anumite număr de probleme".

 

Acest progres în crearea unui TPP cu 11 țări a intervenit la o zi după discursul președintelui american, Donald Trump, care a subliniat că America nu va mai semna "mari acorduri care o leagă de mâini și o obligă să renunțe la suveranitatea sa".

 

Văzut ca o contrapondere la influența tot mai mare a Chinei, acest tratat a fost semnat în 2015, după aspre negocieri, de 12 țări din zona Asia-Pacific reprezentând 40% din economia mondială.

 

Șefii de stat ai țărilor din Asia-Pacific (APEC) sunt reuniți cu începere de vineri pentru un summit de două zile la Danang, oraș de coastă din centrul Vietnamului.

 

APEC, ale cărei 21 de state reunesc 40% din economia mondială, numără diverse țări ca Rusia, Peru sau Papua Noua Guinee.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22