Canada: Curtea Suprema legalizeaza sinuciderea asistata. Cu anumite conditii

Iulian Popescu | 16.01.2016

Curtea Suprema canadiana a decis, vineri, sa legalizeze in intreaga tara sinuciderea asistata, cu anumite conditii. Guvernul federal are patru luni la dispozitie pentru a reglementa prin lege sinuciderea asistata, scrie Reuters, preluata de Hotnews.

Pe aceeași temă

 

Sinuciderea este ilegală în Canada din anul 1972, dar în februarie anul trecut, Curtea Supremă din Canada a autorizat sinuciderea asistată pentru bolnavii incurabili, nu neapărat în faza terminală, care pot alege în mod voluntar moartea.

 

Hotărârea Curții canadiene era valabilă timp de un an, perioada necesară pregătirii unei legi speciale de punere în aplicare a acesteia, lege care va intra în vigoare anul acesta.

 

În decizie se arată că interzicerea de către Codul penal a morții asistate medical reprezintă o încălcare a Cartei canadiene a drepturilor și libertăților.

 

Autorizarea ajutorului medical pentru a muri va fi limitată la persoane adulte care consimt clar să li se pună capăt vieții și care sunt afectate de probleme de sănătate grave și incurabile care le cauzează suferințe persistente și greu de suportat, a subliniat Curtea.

 

Aceeași instanță a respins în 1993 cererea unei bolnave în fază terminală de a i se permite sinuciderea asistată.

 

Potrivit unei legi care a intrat în vigoare în luna decembrie, medicii din provincia Quebec pot deja acorda asistență persoanelor bolnave în ultima fază care doresc să se sinucidă.

 

Eutanasierea este legala in Belgia, in vreme ce un pacient poate sa apeleze la sinucidere asistata in Olanda, Elvetia si statele americane California, Oregon, Washington si Vermont. Diferenta intre eutanasiere si sinucidere asistata consta in faptul ca, in cazul ultimei, medicamentul care provoaca moartea este prescris de doctor, dar administrat de pacient, scrie Hotnews.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22