Candidați de opoziție și independenți din Rusia invalidați pentru alegerile din weekend

Redactia | 13.09.2021

Vladimir Putin s-a asigurat din vreme de invalidarea tuturor potențialilor contracandidați ai partidului Rusia Unită pentru alegerile de la sfârșitul acestei săptămâni.

Pe aceeași temă

Alegerile din Rusia, federale, regionale sau locale, n-au fost renumite pentru competitivitatea lor după anul 2000 când Vladimir Putin a fost ales pentru prima oară președinte al Federației Ruse, dar cele de la sfârșitul săptămânii, 17 – 19 septembrie, par mai mult decât oricând o plimbare de sănătate pentru partidul pro-prezidențial, Rusia Unită (Edinaya Rossiya).

Declararea ca extremistă a organizației liderului întemnițat al opoziției, Alexey Navalnîi, a dus la retragerea sau invalidarea candidaturii unora dintre aliații săi.

La loc de frunte printre candidații absenți se află Liubov Sobol, care și-a retras candidatura pentru Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) după adoptarea de către unei noi legi care interzice membrilor organizațiilor “extremiste” să își exercite funcția. Sobol a lucrat ca avocat pentru Fundația Anticorupție Navalnîi, care a fost declarată “extremistă” în iunie anul acesta.

Deputatul municipal din Moscova, Ilia Yașin, a fost nevoit să pună capăt campaniei sale pentru Duma orașului Moscova, comisia electorală a orașului citând legea care interzice tuturor celor asociați unei organizații teroriste sau extremiste să candideze pentru funcții publice. Yașin susține că nu a lucrat niciodată pentru vreuna dintre organizațiile lui Navalnîi și spune că mișcarea a fost asociată sprijinului său pentru liderul opoziției.

Lui Oleg Stepanov, fostul șef al sediului central al echipei Navalnîi din Moscova, i s-a interzis să strângă semnăturile necesare pentru a lansa o ofertă pentru a candida la Duma în iunie din cauza muncii sale cu organizația care acum este “extremistă”. El a fost, de asemenea, condamnat la un an de libertate supravegheată pentru încălcarea restricțiilor Coronavirus, când a chemat susținătorii să demonstreze pentru eliberarea lui Navalnîi în ianuarie.

Irinei Fatianova, fosta șefă a sediului central din Sankt Petersburg al Navalny, i s-a interzis să candideze pentru un loc în adunarea legislativă din Sankt Petersburg. Potrivit lui Fatianova, comisia electorală locală a acuzat-o că conduce o organizație “extremistă”, invocând hotărârea instanței de la Moscova care a interzis rețelele de activități ai lui Navalnîi drept “extremiste”.

Candidatura Alexandrei Semenova pentru Duma orașului Perm a fost invalidată de Tribunalul Sverdlovsk pentru presupusa sa implicare într-unul dintre grupurile lui Navalnîi. Semenova este căsătorită cu Serghei Uhov, fostul coordonator al sediului Navalnîi Perm și a participat la protestele care cereau eliberarea lui Navalnîi în ianuarie și aprilie.

Nu doar politicienii asociați lui Navalnîi și-au văzut candidaturile invalidate. Comunistului Pavel Grudinin i s-a interzis să candideze la Duma pentru deținerea de presupuse proprietăți în străinătate. Grudinin, care neagă acuzațiile, este un magnat agroindustrial care a candidat împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din 2018, și trebuia să figureze pe locul al treilea pe lista Partidului Comunist în alegerile pentru Duma de stat.

Printre politicienii Partidului Yabloko – liberal – Yulia Galiamina, și-a văzut candidatura invalidată din cauza pedepsei sale suspendate din decembrie 2020 pentru încălcări multiple ale legii protestelor. Ea a numit cazul motivat politic.

Vestitului politician și activist pentru drepturi, Lev Schlossberg, deputat regional în orașul vestic Pskov, cunoscut drept un radical pro-Navalnîi în cadrul Yabloko, i s-a interzis să candideze la Duma de Stat pe baza acuzațiilor de implicare într-o organizație “extremistă”.

Partidul Rusia Unită – mare favorit al alegerilor

Acestea sunt doar câteva exemple din sutele de candidaturi invalidate la nivel federal, regional și local.

În zilele de 17, 18 și 19 septembrie rușii vor vota pentru cele 450 de locuri ale Dumei de Stat, 39 de legislaturi regionale și nouă guvernatori regionali.

Sondajele de opinie indică o scădere sub 30% a intențiilor de vot în favoarea Rusiei Unite și o creștere peste 20% a intențiilor de vot pentru Partidul Comunist în scrutinul pentru Duma de Stat.

Dar Duma este aleasă printr-un așa numit vot paralel: 225 de mandate decise prin scrutin majoritar uninominal cu un singur tur și 225 de mandate alese prin scrutin proporțional de listă națională cu prag de 5%.

Chiar dacă Partidul Comunist, condus de Ghenadii Ziuganov, se clasează aproape de Rusia Unită la scrutinul proporțional de listă, sondajele arată că la scrutinul majoritar uninominal Rusia Unită are toate șansele să câștige circa 180 de mandate din 225, ceea ce, împreună cu mandatele de la scrutinul de listă îi oferă un număr cu mult peste 226, care reprezintă majoritatea absolută în Dumă.

Sondajele arată că doar Partidul Liberal Democrat (ultra-naționalist) condus de Vladimir Jirinovschi și Rusia Dreaptă (social democrat) condus de Serghei Mironov, au șanse să depășească pragul de 5%. Cele patru partide cu șanse sunt aceleași care au făcut parte din Duma de Stat după precedentele alegeri din 2016.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22