Capii bisericilor catolică și ortodoxă rusă se întâlnesc pentru prima dată după 1000 de ani

Vlad Toma | 12.02.2016

Cei doi lideri ai Bisericii Catolice și ai Bisericii Ortodoxe ruse se întâlnesc pentru prima data, la Havana, în Cuba, după aproape 1000 de ani de la schisma dintre Bisericile din Orient si Occident in 1054.

Pe aceeași temă

 

Întâlnirea dintre cei doi capi ai Bisericii este un semn al unei încercări de imbunătățire a relațiilor dintre Biserica Ortodoxa si cea Catolica, transmite Hotnews.

 

Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, a declarat ca întâlnirea a fost pregătită timp de 2 ani și că va avea o importantă extraordinară, anunță Guardian.

 

Kirill a fost întâmpinat pe aeroportul Jose Marti de președintele cubanez Raul Castro, el urmand sa efectueze un turneu de 11 zile în America Latină, turneu în cadrul cărua va vizita de asemenea Paraguay și Brazilia.

 

Cei doi lideri religioși vor avea o intalnire de aproximativ 2 ore în aeroportul din Havana. În urma întâlnirii, cei doi vor semna o declarație comună în rusă și italiană, ale carei prevederi nu au fost făcute publice încă și apoi vor face o scurtă declarație de presă.

 

În presă s-a speculat că această întâlnire va pune bazele unei viitoare vizite a papei Francisc in Rusia deși Vaticanul nu a confirmat această ipoteză.

 

Cuba ar fi fost aleasă pentru această întâlnire deoarece este considerată un teritoriu neutru, a mai spus Lombardi. Conform sursei citate, patriarhul Kiril ar fi refuzat să participe la o astfel de întâlnire în Europa, din cauza lungii istorii a conflictelor între creștini care au avut loc pe acest continent.

 

Printre temele discutate in aceasta intalnire s-ar putea numara si aceea a unificarii Pastilor. Papa Francisc a pledat pentru fixarea unei zile de Paste astfel incat toti crestinii sa o poata sarbatori in aceeasi zi. Biserica (catolica) este pregatita sa stabileasca o data fixa a sarbatoririi Pastelui pentru ca toti crestinii, catolici, protestanti si ordodocsi, sa o sarbatoreasca in aceeasi zi”, a declarat Papa Francisc, informeaza Corriere della sera, conform Agerpres.

 

El a mai aratat ca deja a avansat propunerea Patriarhiei ecumenice a Constantinopolului si Patriarhiei Moscovei. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22