Casa Albă și NATO califică referendumurile anunțate în regiunile separatiste drept un „simulacru ”

L. G. | 21.09.2022

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunțat marți „referendumurile fictive" organizate de autoritățile seaparatiste în patru regiuni din Ucraina ca fiind „o nouă escaladare a războiului.”

Pe aceeași temă

„Rusia organizează în grabă referendumuri false” în Ucraina, a declarat marți consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, potrivit AFP.

Emmanuel Macron, la rândul lui, a calificat marți drept o „parodie" anunțul, iar Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit de „referendumurile fictive fără nicio legitimitate”

Reacția SUA

„Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei privind presupusele anexe ale Ucrainei", a adăugat Jake Sullivan în cadrul unui briefing de presă.

Autoritățile instalate de Moscova în patru regiuni din Ucraina au anunțat marți organizarea unor "referendumuri" de urgență pentru anexarea de către Rusia, între 23 și 27 septembrie, în plină contraofensivă ucraineană.

Sullivan a declarat că referendumurile și intenția Moscovei de a mobiliza mai multe forțe în Ucraina reflectă eșecurile militare ale forțelor rusești, care au fost nevoite să se retragă din mai multe regiuni pe care le-au ocupat din februarie.

„Nu sunt măsuri pe care le-ar lua o țară încrezătoare în sine", a precizat el. "Acest lucru nu înseamnă să dai dovadă de putere, ci dimpotrivă.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, a subliniat că, chiar dacă Moscova va anexa în mod oficial teritoriul ucrainean pe baza sondajelor, Washingtonul își va continua sprijinul militar pentru Ucraina.

„Din punctul meu de vedere, aceasta este doar o operațiune mediatică pentru a distrage atenția de la situația dificilă în care se află armata rusă în acest moment", a spus el.

„Vom continua să cooperăm cu Ucraina și cu partenerii noștri internaționali pentru a-i oferi sprijinul de care are nevoie pentru a-și apăra teritoriul", a conchis el

Reacția NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunțat marți "referendumurile fictive" organizate de autoritățile instalate de Moscova în patru regiuni din Ucraina ca fiind "o nouă escaladare a războiului lui Putin".

"Aceste referendumuri false nu au nicio legitimitate și nu schimbă natura războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei", a scris el pe Twitter.

"Comunitatea internațională trebuie să condamne această încălcare flagrantă a dreptului internațional și să-și intensifice sprijinul pentru Ucraina", a adăugat el.

Reacție Macron

Emmanuel Macron a calificat marți drept o „parodie" anunțul privind organizarea de referendumuri în patru regiuni separatiste din Ucraina, afirmând că acestea nu vor avea "nicio consecință juridică", potrivit AFP.

„Cred că este o parodie ceea ce a fost anunțat de Rusia. Singurul lucru care există este războiul decis de Rusia, rezistența Ucrainei și sfârșitul războiului pe care îl dorim", a adăugat președintele francez în marja Adunării Generale a ONU de la New York.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22