Casa Albă va urmări „foarte, foarte îndeaproape” vizita președintelui chinez Xi Jinping la Moscova

L. G. | 20.03.2023

Șeful Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat referitor la planul de pace în Ucraina propus de China, că orice apel la încetarea focului în acest moment, este în avantajul Rusiei.

Pe aceeași temă

„O încetare a focului solicitată chiar acum ar ratifica practic ocuparea unor teritorii de către Rusia și ar oferi mai mult răgaz președintelui Putin pentru a se reînarma, a pregăti armata și a reporni operațiunile militare la momentul și în locul pe care îl alege”, a declarat John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru comunicații strategice, în cadrul unei intervenții în emisiunea de luni „CNN This Morning”.

El a mai spus că SUA vor „respinge” orice apel la încetarea focului făcut în cadrul reuniunii cu mize mari (dintre Xi și Putin de la Moscova – n.r.), deoarece, după cum a reiterat, nu ar fi „în interesul Chinei” să furnizeze arme Ucrainei.

Relația Rusia-China, a spus Kirby, este „o căsătorie de comoditate, nu de afecțiune”.

„Acestea sunt două țări care nu au o mare încredere între ele, dar găsesc o cauză comună în a pune presiune asupra Occidentului, și conducerii americane”, a spus el.

Kirby a spus că SUA nu au văzut nicio confirmare a unui discuții între Xi și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar a încurajat o discuție.

„Dacă ai de gând să mergi la Moscova și să stai trei zile cu președintele Putin și vei obține perspectiva lui asupra războiului pe care tot el l-a început și pe care l-ar putea termina astăzi. Ar trebui să ridicați cel puțin telefonul și să vorbiți cu președintele Zelenski și să obțineți perspectiva ucraineană aici”, a spus el.

Kirby a minimizat importanța călătoriei din weekend a lui Putin la Mariupol, în zona ocupată din Ucraina, menționând că este „departe de primele linii ale luptelor”.

„A fost o scuză convenabilă pentru el să meargă (la Mariupol) înaintea vizitei lui Xi pentru a arăta că el este în continuare comandantul șef, că este încă la conducere și că armata lui a ocupat teritoriu în interiorul Ucrainei. Nu există nicio îndoială că el ar putea vedea singur - sau am spera că ar putea vedea singur - cât de rău se descurcă de fapt armata lui acolo unde au loc de fapt luptele pe front", a spus Kirby.

Context

Președintele chinez Xi Jingping efectuează începând de luni o vizită oficială la Moscova, având programate întâlniri cu președintele Puton și alți înalți oficiali ruși.

Dacă Beijingul descrie vizita drept pe „o misiune de pace”, Occidentul o vede mai degrabă ca pe o declarație de susținere a Rusiei, temându-se că nu va face decât să amplifice războiul.

Îngrijorările par îndreptățite, având în vedere declarațiile făcute de Vladimir Putin în care anunță că relațiile cu China sunt la cel mai înalt nivel și întâlnirea de acum marchează începutul unei noi ere în geopolitica globală.

În plus, și de la Beijing a venit luni dimineață o declarație în sprijinul președintelui rus, după ce pe numele său a fost emis un mandat de arestare de către Tribunalul de la Haga.

Și de la Moscova au fost emise amenințări pentru magistrații care „și-au permis” un astfel de gest la adresa „președintelui unei puteri nucleare”, prin vocea fostului șef de stat Dmitri Medvedev. A fost deschisă și o anchetă împotriva procurorului TPI care a cerut arestarea și a judecătorilor care l-au emis. Și, deși protestele de orice fel sunt interzise în Rusia de la începutul războiului, activiștilor partidului lui Putin, Rusia Unită, le-a fost fost permis să se afișeze cu pancarte în care avertizează „dușmanul” de la Haga că ei toți „sunt Putin”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22