Casa guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, ținta unui atac cu grenadă

Tudor Despina | 01.02.2016

Procuratura din Moldova a deschis o anchetă după ce o grenadă a explodat în casa Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu.

Pe aceeași temă

 

Potrivit presei de peste Prut, procurorii iau în calcul un posibil act terorist. Incidentul a avut loc în această dimineață, guvernatorul Drăguțanu și familia sa fiind în casă. Persoane neidentificate au aruncat o grenadă în balconul casei guvernatorului.

 

Nicio persoană nu a fost rănită, însă casa lui Dorin Drăguțanu a fost afectată. Legea moldovenească prevede închisoare de la 8 până la 15 ani pentru o asemenea infracțiune. La investigație vor participa procurorii de la crimă organizată și ofițeri de poliție și din cadrul Serviciului de Informații și Securitate. Din postura de guvernator al Băncii Naționale, Drăguțanu a acuzat anul trecut presiuni politice în contextul scandalului dispariției miliardului de dolari din sistemul bancar moldovenesc. El și-a anunțat atunci demisia.

 

Un scandal politico-financiar a izbucnit la Chisinau cand, din conturile a trei banci, una fiind de stat, a disparut aproximativ un miliard de dolari, la finalul lui 2014. Situatia creata a adancit criza economica din Republica Moldova, tara supusa mult timp unui embargo rusesc asupra industriei alimentare.

 

Ulterior acelui moment, in conditiile in care autoritatile moldovene nu au reactionat, zeci de mii de moldoveni au inceput sa iasa in strada la Chisinau, cerand demisia principalilor oameni in stat. Printre cei vizati de cererile strazii s-a numarat si seful Bancii Centrale, acuzat ca ar fi inchis ochii la tranzactiile care ar fi dus la devalizarea sistemului bancar.

 

Dorin Dragutanu a venit la conducerea Bancii Nationale a Moldovei la 6 noiembrie 2009, fiind sustinut de Partidul Liberal. El l-a inlocuit atunci pe Leonid Talmaci, care a condus Banca Centrala de la Chisinau timp de 18 ani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22