CDC: Varianta Delta se răspândește la fel de ușor ca varicela

Laurentiu Gheorghe | 30.07.2021

Varianta Delta a coronavirusului pare să se răspândească la fel de ușor ca varicela și să provoace forme grave ale bolii, potrivit unui document al Centrului pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor din SUA

Pe aceeași temă

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor arată că varianta delta a corovirusului este la fel de contagioasă ca varicela și că poate provoca forme severe ale bolii se arată într-un raport intern al instituției.

Varianta delta a coronavirusului este posibil să fie transmisibilă și în condițiile în care persoanele sunt imunizate, dar autoritatea sanitară a SUA subliniază că astfel de incidente sunt rare se spune în raportul CDC publicat pe site-ul web Washington Post.

În rezumat, raportul CDC arată că Delta este extrem de contagioasă, probabil mai severă decât alte mutații ale coronavirusului, iar infecțiile descoperite pot fi la fel de transmisibile ca și cazurile nevaccinate.

Directorul CDC, Rochelle Walensky, a confirmat autenticitatea documentului dezvăluit inițial de jurnaliștii de la The Washington Post.

„Cred că oamenii trebuie să înțeleagă că nu strigăm 'lupul!' aici. Este ceva serios”, a declarat Walensky pentru CNN, adăugând că „este unul dintre cele mai transmisibile virusuri pe care le cunoaștem. Rujeola, varicela, asta (varianta Delta) - toate fac parte din această categorie”.

CDC urmează să publice în cursul zilei de vineri datele pe baza cărora Walensky a luat decizia controversată de a recomanda ca inclusiv persoanele vaccinate în regim complet împotriva COVID-19 să poarte măști în spațiile interioare în locurile în care există o transmitere susținută sau ridicată a coronavirusului.

Aceasta a afirmat de asemenea că toate persoanele prezente în școli - elevi, angajați, vizitatori - ar trebui să poarte mască de protecție.

„Măsurile de care avem nevoie pentru a ține asta (varianta Delta) sub control sunt extreme”, a subliniat Rochelle Walensky.

Prezentarea CDC afirmă că varianta Delta este la fel de transmisibilă ca varicela, fiecare persoană infectată transmițând mai departe virusul în medie la 8-9 persoane.

Varianta originală a coronavirusului depistată în Wuhan era la fel de transmisibilă ca răceala obișnuită, fiecare persoană care a contractat virusul infectând la rândul ei în jur de alte două persoane.

Amintim că această transmisibilitate este cunoscută drept R0 sau rata de reproducere a virusului.

„Când te gândești la boli care au un R0 de 8 sau 9 - nu sunt multe”, a declarat Walensky pentru CNN.

De asemenea persoanele vaccinate care contractează COVID-19 au o cantitate la fel de mare a coronavirusului în organismele lor precum cele nevaccinate. Asta înseamnă că probabilitatea de transmitere mai departe a SARS-CoV-2 este egală în rândul ambelor categorii.

„Ideea principală este că, spre deosebire de celelalte variante, [în cazul variantei Delta] persoanele vaccinate, chiar dacă nu au prezentat simptome, s-au infectat și au avut încărcături virale la niveluri similare cu persoanele nevaccinate care s-au infectat”, a afirmat pentru CNN dr. Walter Orenstein, directorul Centrului de Vaccinare Emory, după revizuirea documentului CDC.

O veste bună este însă că persoanele vaccinate sunt mai în siguranță.

„Vaccinurile previn peste 90% din cazurile severe ale bolii dar ar putea fi mai puțin eficace în împiedicarea infectării și transmiterii”, afirmă documentul CDC. „Prin urmare au loc mai multe infecții în rândul persoanelor vaccinate și o transmitere comunitară mai mare în pofida vaccinării”, continuă acesta.

De asemenea documentul citează trei lucrări diferite care arată că varianta Delta - cunoscută inițial drept varianta indiană sau B.1.717.2 - cauzează forme mai grave ale bolii însă precizează că vaccinurile anti-Covid reduc riscul dezvoltării unei forme grave sau a decesului de 10 ori.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22