CE: infringement împotriva Ungariei pentru legea anti-Soros privind universitățile

Dora Vulcan | 26.04.2017

Comisia Europeana a anuntat miercuri ca a deschis o procedura de infringement impotriva Ungariei pentru controversata lege privind universitatile, care ameninta in special o universitate finantata de miliardarul american George Soros, scrie AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

"Am decis sa lansam masuri legale pentru legea privind universitatile trimitand o scrisoare de notificare legala guvernului ungar", a anuntat Valdis Dombrovskis, unul dintre vicepresedintii executivului european, intr-o conferinta de presa, transmite AFP preluat de Hotnews.ro.

 

Ungaria a adoptat proiect de lege care reglementeaza activitatea universitatilor straine din tara impunand, printre alte condtii, existenta unui campus in statul sau de origine -  New York, in cazul universitatii finantate de Soros, iar o alta este sa existe un acord bilateral de sustinere.

 

Conditia privind campusul din statul de origine reprezinta o problema numai pentru CEU, deoarece toate celelalte universitati straine din Ungaria au deja astfel de campusuri.

 

Mii de oameni, unguri si straini, au protestat la Budapesta fata de acest proiect.

 

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat Universitatea Central-Europeana din Budapesta, finantata de George Soros, ca a "trisat" in procesul de acordare a diplomelor si ca incalca reglementarile ungare.

 

Orban a criticat organizatiile neguvernamentale finantate de Soros, care urmeaza modelul "Societate Deschisa", care contravine "democratiei iliberale" pe care o prefera el. Una dintre principalele surse de tensiuni a fost migratia.

 

Premierul de dreapta, care la randul sau a beneficiat de pe urma unei burse finantate de Soros la un moment dat, afirma ca ONG-urile care primesc fonduri din strainatate se amesteca in afacerile ungare si intentioneaza sa inaspreasca normele ce le guverneaza.

 

Fondata in 1991, CEU opereaza exclusiv la Budapesta, dar ofera diplome recunoscute atat in Uniunea Europeana, cat si in Statele Unite.

 

 

 

 

  • Juncker se va întâlni cu Soros, în contextul disputei cu Ungaria pe tema CEU

 

 

 

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, se va întâlni joia viitoare cu miliardarul american de origine ungară George Soros, a anunțat o purtătoare de cuvânt.

 

 

 

 


Întâlnirea, parte a consultărilor privind noua lege din Ungaria care amenință să ducă la închiderea Universității Central-Europene (CEU) de la Budapestafinanțată de filantrop, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

 

CEU se află în centrul celei mai noi dispute dintre Ungaria și Comisia Europeană, care este îngrijorată că guvernul de la Budapesta încalcă statul de drept și standardele democratice.

 

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene anunțase miercuri că prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, și alți doi comisari se vor întâlni la rândul lor cu George Soros.

 

Bruxellesul a amenințat deja Ungaria cu acțiuni în justiție din cauza unor chestiuni legate de drepturile omului și de universitatea finanțată de Soros.

 

În pofida protestelor de stradă și a condamnărilor pe plan internațional, Ungaria a adoptat legea care stabilește noi cerințe pentru universitățile străine și care ar putea duce la închiderea CEU.

 

Actul normativ prevede nerecunoașterea diplomelor emise de instituții de învățământ străine care nu au corespondent în țările de origine ale respectivelor instituții.

 

Premierul Viktor Orban susține că CEU a încălcat legea prin acordarea de diplome, acuzație respinsă de instituție și pe care criticii prim-ministrului o consideră parte a măsurilor mai largi ale Budapestei împotriva organizațiilor neguvernamentale având legături cu Soros.

 

 

  • Viktor Orban vrea sa acrediteze ideea ca si in Romania ar exista rezistenta anti-Soros

 

Premierul maghiar Viktor Orban a facut referire la Romania intr-un amplu interviu in care incerca sa argumenteze faptul ca miliardarul George Soros nu e doar in spatele protestelor recente din tara sa, ci ar alimenta chiar discursul pro-imigranti din UE.

 

 

Premierul Viktor Orban spus ca exista cateva state care vor sa-si pastreze "identitatea crestina", printre care si Romania.

 

Intr-un interviu acordat Radio Kossuth, preluat si de site-ul Guvernului Ungariei, Viktor Orban sustine ca e de inteles de ce oamenii lui Soros protesteaza, pentru ca "sunt platiti".

 

Orban a afirmat ca Soros doreste sa se implice in "compozitia populatiei viitoare a Europei", in "restructurarea populatiei", ca doreste adaugarea de etnii straine, din alte parti ale lumii, in statele UE.

 

Printre riscuri a numit terorismul si existenta paralela a societatilor musulmane si crestine in Europa. "Cred ca e de parere ca ne vom amesteca", a spus el.

 

"N-ar trebui sa fim surprinsi ca alte natiuni din Europa, ca romanii, mecedonenii sau albanezii, se misca si incearca sa scape de aceste retele de tip Soros si de filialele lor locale. Asadar, acesta este conflictul care azi a ajuns in Ungaria. Iar in centrul lui sta problema migratiei.

 

Singura intrebare este de ce a devenit din nou un subiect prioritar acum. Raspunsul este ca UE doreste sa inchida dezbaterea in iunie si doreste sa forteze noi reguli in ce priveste migratia si imigratia care se vor aplica tuturor.

 

Cativa dintre noi rezista, in special Grupul de la Visegrad, dar si romanii. Vor fi tot timpul tari care doresc sa-si pastreze identitatea culturala crestina, in timp ce altii nu mai vor sa accepte asta. O batalie decisiva are loc aici", a declarat Viktor Orban.

 

 

La sfarsitul lunii aprilie, in Parlamentul European va avea loc o audiere pe tema pozitiei Ungariei legat de subiectul cotelor de migranti.

 

"Aceasta batalie va fi cel mai important subiect in urmatoarele doua sau trei luni. Cred ca din acest motiv atmosfera a inceput sa se incinga in Ungaria", a mai spus premierul maghiar.

 

 

 

 

  • Legea anti-Soros, care poate duce la inchiderea CEU, promulgată în Ungaria de presedinte

 

 

Preşedintele ungar Janos Ader a promulgat legea care fixează noi condiţii pentru universităţile cu finanţare externă, ce ar putea obliga Universitatea Central Europeană (CEU), una dintre cele mai bine cotate instituţii de învăţământ internaţionale din Ungaria, să îşi închidă porţile, transmite News.ro.

 

 

Universitatea Central Europeană (CEU) este finanţată de miliardarul american George Soros, impotriva caruia premierul Viktor Orban duce o campanie furibunda de mai multa vreme. Orban insusi a beneficiat si el de o bursa Soros in anii 1980.

 

Janos Ader a declarat într-un comunicat că, din punctul său de vedere, legea nu încalcă libertatea academică sau legile internaţionale. De asemenea, el a cerut Guvernului să convoace discuţii cu universităţile implicate privind cea mai bună cale de a avansa.

 

Noua legislatie a fost adoptata de parlament in procedura accelerata cu 123 de voturi pentru si 38 impotriva.

 

Textul legislativ prevede ca universitatile din tara care nu apartin UE nu pot decerna diplome unguresti decat in cadrul unui acord intre guvernele nationale.

 

Una dintre condiţiile ce vor fi impuse este să aibă un campus în statul său de origine, New York, iar o alta este să existe un acord bilateral de susţinere între Ungaria şi Statele Unite.

 

Ministerul Educaţiei a spus că este dispus să încheie un acord bilateral cu statul New York, care are jurisdicţie în chestiuni legate de educaţie. Un astfel de acord ar fi mult mai uşor de încheiat decât unul cu administraţia lui Donald Trump, care a avut o serie de diferende cu Soros în ultimii ani.

 

Condiţia privind campusul din statul de origine reprezintă o problemă numai pentru CEU, deoarece toate celelalte universităţi străine din Ungaria au deja astfel de campusuri.

 

Orban, un admirator declarat al presedintelui rus Vladimir Putin, a acuzat CEU ca "insala" legea ungara.

 

Amenintarile la adresa universitatii au starnit o vasta miscare de mobilizare in ultimele zile. Peste 900 de universitari din intreaga lume, printre care si 18 laureati ai premiului Nobel, au semnat o petitie in care cer retragerea legii, o cerere sustinuta si de Washington.

 

Duminica, circa 10.000 de oameni au manifestat la Budapesta in semn de sustinere a unviersitatii si o noua manifestare este prevazuta marti dupa-amiaza.

 

CEU este clasificata intre primele 50 cele mai bune universitati din lume in stiinte politice, potrivit QS World University Rankings.

 

Orban a asigurat luni ca este "pregatit sa negocieze cu SUA" subiectul viitorului universitatii, care are termen pana in februarie 2018 sa se conformeze legii.

 

Nascut in Ungaria, George Soros a devenit unul dintre inamicii declarati ai lui Viktor Orban dar si al Rusiei si mai multor lideri din Europa centrala si din Balcani, care il acuza ca se amesteca in afacerile interne ale acestor tari prin intermediul organizatiilor pe care le finanteaza.

 

CEU este acreditată în statul american New York şi în Ungaria, iar studenţii primesc diplome recunoscute în ambele ţări. Universitatea are în prezent peste 1.400 de studenţi din 108 ţări, între care și România.

 

 

 

 

 

  • Ungaria adoptă controversata lege anti-Soros. Universitatea fondată de el, în pericol

 

 

Ungaria a adoptat marti lege care ar putea duce la inchiderea Universitatii Central-Europene din Budapesta, creata in 1991 de miliardarul George Soros, devenit o tinta preferata a premierului conservator Viktor Orban, scrie AFP.

 

 

Noua legislatie a fost adoptata in procedura accelerata cu 123 de voturi pentru si 38 impotriva.

 

Legea prevede retragerea licentelor pentru institutiile de invatamant externe care nu au un campus in tara de origine. 

 

Aceasta dispozitie pare sa vizeze direct CEU, o institutie anglofona creata in Ungaria dupa caderea comunismului pentru a promova "buna guvernanta, dezvoltarea durabila si transformarea sociala".

 

 Orban, un admirator declarat al presedintelui rus Vladimir Putin, a acuzat CEU ca "insala" legea ungara.

 

Amenintarile la adresa universitatii au starnit o vasta miscare de mobilizare in ultimele zile. Peste 900 de universitari din intreaga lume, printre care si 18 laureati ai premiului Nobel, au semnat o petitie in care cer retragerea legii, o cerere sustinuta si de Washington.

 

Duminica, circa 10.000 de oameni au manifestat la Budapesta in semn de sustinere a unviersitatii si o noua manifestare este prevazuta marti dupa-amiaza.

 

CEU este clasificata intre primele 50 cele mai bune universitati din lume in stiinte politice, potrivit QS World University Rankings.

 

Orban a asigurat luni ca este "pregatit sa negocieze cu SUA" subiectul viitorului universitatii, care are termen pana in februarie 2018 sa se conformeze legii.

 

Textul legislativ prevede ca universitatile din tara care nu apartin UE nu pot decerna diplome unguresti decat in cadrul unui acord intre guvernele nationale.

 

Nascut in Ungaria, George Soros a devenit unul dintre inamicii declarati ai lui Viktor Orban dar si al Rusiei si mai multor lideri din Europa centrala si din Balcani, care il acuza ca se amesteca in afacerile interne ale acestor tari prin intermediul organizatiilor pe care le finanteaza.

 

Orban a beneficiat si el de o bursa Soros in anii 1980.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22