Cea mai respectată organizație pentru drepturile omului din Rusia, critică cu Putin, închisă

Dora Vulcan | 02.11.2019

Mișcarea pentru drepturile omului, cea mai respectată organizație neguvernamentală din Rusia, a fost închisă. Șeful ei de 78 de ani a fost închis, în decembrie trecut, două săptămâni.

Pe aceeași temă

”Mişcarea pentru drepturile omului”, una dintre cele mai respectate organizații de profil din Rusia, cu filiale în toată țara și clasificată ca ”agent străin”, a fost închisă, a declarat directorul acesteia Lev Ponomarev pentru AFP.

”Vom face apel împotriva acestei hotărâri şi vom sesiza, de asemenea, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)”, a declarat Ponomarev, care a dat asigurări că mişcarea ”va continua să existe şi să lucreze”, a anunțat Ponomarev, liderul ei de 78 de ani care a fost închis timp de două săptămâni în decembrie trecut, pentru că a îndemnat la participarea la o manifestație neautorizată.

Prin decizia sa de vineri, Curtea Supremă rusă a confirmat o cerere a Ministerului Justiţiei, care acuză organizația de încălcarea repetată a procedurilor administrative şi cerea dizolvarea acesteia.

Înfiinţată în 1997, ”Mişcarea pentru drepturile omului” este una din asociaţiile de apărarea drepturilor omului cele mai vechi şi renumite în Rusia, cu câteva zeci de filiale, răsprândite în ţară.

Clasificarea ei ca agent străin a fost făcută în februarie, printr-o lege din 2012, pentru că beneficiază de finanţări din alte ţări şi care are o ”activitate politică”. Astfel au fost clasificate toate organizațiile critice cu puterea, cum e și cazul organizației lui Aleksei Navalnîi, cel mai critic opozant al președintelui Vladimir Putin.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22