CEDO: Rusia, vinovată de asasinarea prin otrăvire cu poloniu a lui Alexander Litvinenko

Redactia | 21.09.2021

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marți că Rusia este responsabilă pentru uciderea fostului ofițer KGB, Alexander Litvinenko, care a murit după ce a fost otrăvit la Londra cu poloniu-210

Pe aceeași temă

Criticul de la Kremlin, Litvinenko, în vârstă de 43 de ani, a murit la câteva săptămâni după ce a băut ceai verde otrăvit cu poloniu-210, un izotop radioactiv rar, la hotelul luxos Millennium din Londra, într-un atac pe care Marea Britanie l-a atribuit Moscovei, relatează Reuters și BBC.

În hotărârea sa, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a concluzionat că Rusia este responsabilă pentru ucidere.

„A constatat că asasinarea domnului Litvinenko era imputabilă Rusiei”, se menționează în hotărârea CEDO.

Rusia a negat întotdeauna orice implicare în moartea lui Litvinenko, ceea ce a dus la relațiile anglo-ruse la un nivel minim după Războiul Rece.

O lungă anchetă britanică a concluzionat în 2016 că președintele rus Vladimir Putin a aprobat o operațiune a serviciilor de informații ruse pentru uciderea lui Litvinenko.

De asemenea, a constatat că fostul bodyguard KGB Andrei Lugovoy și un alt rus, Dmitry Kovtun, au efectuat uciderea ca parte a unei operațiuni dirijate probabil de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, principalul succesor al KGB din epoca sovietică. Ambii bărbați au negat întotdeauna implicarea.

„Curtea a constatat că, dincolo de orice îndoială rezonabilă, asasinarea a fost efectuată de dl Lugovoy și dl Kovtun”, se mai arată în decizia CEDO.

„Operațiunea planificată și complexă care implică achiziționarea unei otrăvi mortale rare, aranjamentele de călătorie pentru cei doi asasini și încercările repetate și susținute de administrare a otrăvii au indicat că dl Litvinenko a fost ținta operațiunii”, transmite CEDO.

De asemenea, a ajuns la concluzia că statul rus ar fi de vină și că dacă oamenii ar fi efectuat o „operațiune necinstită”, Moscova ar avea informațiile care să dovedească această teorie.

„Cu toate acestea, guvernul nu a făcut nicio încercare serioasă de a furniza astfel de informații sau de a contracara concluziile autorităților britanice”, mai precizează CEDO.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22