Cehia ar fi folosita ca tara de tranzit de catre teroristii intorsi din Siria

Iulian Popescu | 20.11.2015

Un raport al serviciilor de informații din Cehia arată că există indicii potrivit cărora această țară este folosită ca punct de tranzit pentru teroriștii care nu doresc să atragă atenția asupra lor la întoarcerea din Siria, unde luptă alături de jihadiști.

Pe aceeași temă

 

Militanții Stat Islamic întorși din SIria și care au cetățenie occidentală folosesc rute ocolitoare, cu opriri în state europene, pentru a nu atrage atenția lor.

 

Dacă folosesc avioane care vin direct din Orientul Mijlociu, ei intră imediat în atenția serviciilor din Occident.

 

„Dispunem de indicii, prin efortul serviciilor noastre de informații, că Praga, Republica Cehă, este utilizată ca loc de tranzit”, a declarat la Odolena Voda (suburbia nordică a capitalei cehe) primul ministru ceh, citat de agenția CTK.

 

„Dar nu este vorba doar de Republica Cehă”, a adăugat el.

 

Potrivit presei franceze, citată de AFP, jihadistul francez Reda Hame, arestat în 11 august la întoarcerea sa din Siria, fusese instruit de Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor din 13 noiembrie la Paris, să treacă prin Praga pentru a evita să fie reperat, înainte de a lovi în Franța.

 

„Republica Cehă este considerată ca țară sigură”, a afirmat Sobotka, potrivit căruia călătorii care provin dintr-o țară sigură 'atrag mai puțin atenția' în raport cu cei care sosesc dintr-o țară agitată de terorism.

 

Ministrul de Interne, Milan Chovanec, a relativizat totuși declarațiile primului ministru, asigurând că „Republica Cehă a instituit în ultimele luni cele mai înalte standarde de securitate, acordând atenție maximă deplasării cetățenilor străini prin teritoriul său”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22