Cehia: Drahos, independent, uşor avans faţă de Zeman înaintea alegerilor prezidenţiale

E.b. | 22.01.2018

Candidatul independent Jiri Drahos deţine un uşor avans faţă de preşedintele în funcţie Milos Zeman, înaintea turului decisiv al alegerilor prezidenţiale din Cehia de la sfârşitul acestei săptămâni.

Pe aceeași temă

 

 

Acest scrutin pare că va fi hotărât de votanţii încă indecişi, arată rezultatele unui sondaj publicat luni, transmite Reuters, preluată de Agerpres.


Jiri Drahos, fost preşedinte al Academiei de Ştiinţe, speră să-i unească pe alegătorii liberali, prooccidentali, nemulţumiţi de stilul abrupt al lui Zeman şi de preferinţa acestuia pentru Rusia şi China.


Conform unui sondaj STEM/MARK realizat pentru cotidianul Mlada fronta Dnes, pe un eşantion de 1.078 de persoane, 47% dintre alegători îl susţin pe Drahos, iar 43% pe Zeman. Restul de 10% din cei care declară că vor vota sunt încă indecişi în privinţa candidatului pentru care vor opta.


O anchetă similară, publicată duminică de Kantar TNS, a arătat că 45,5% dintre alegători îl preferă pe Zeman, iar 45% pe contracandidatul său.


Majoritatea candidaţilor eliminaţi în primul tur au declarat că îl susţin pe Drahos.


Milos Zeman, un veteran al stângii din Cehia, prorus, prochinez şi ostil imigraţiei, s-a plasat pe primul loc în cel dintâi tur de scrutin, în care a obţinut 38,56% din voturi. Contracandidatul său Jiri Drahos a întrunit 26,60% din sufragii.

 

Rezultatul scrutinului programat în zilele de 26 şi 27 ianuarie ar putea influenţa şi conducerea viitorului guvern. Prim-ministrul Andrej Babis se grăbeşte să formeze un nou executiv înainte de învestirea viitorului preşedinte, în ziua de 8 martie.


Deputaţii cehi au votat vineri pentru ridicarea imunităţii parlamentare a premierului populist demisionar Andrej Babis, acuzat de folosirea în mod ilicit de fonduri europene.


Zeman l-a susţinut pe Babis, care la rândul său şi-a declarat sprijinul faţă de realegerea preşedintelui.

 

Drahos, în schimb, i-a recomandat lui Babis să facă un pas înapoi pentru a permite formarea unui nou guvern, şi a declarat inacceptabilă prezenţa unui prim-ministru inculpat. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22