Cehia după relaxarea restricțiilor: cifre record de îmbolnăviri. Sistemul sanitar, în colaps

Redactia | 07.03.2021

Încă de la începutul pandemiei de coronavirus, Cehia a avut o strategie proprie în ceea ce privește abordarea situației epidemiologice.

Pe aceeași temă

Modelul său de relaxare completă a restricțiilor a eșuat, iar acum țara înregistrează cifre record și cere sprijin extern în lupta împotriva Covid-19.

Dacă în iunie anul trecut cehii erau relaxaţi şi redeschideau terasele, acum se luptă cu situația în care spitalele sunt pline la capacitate maximă şi cer ajutor ţărilor europene pentru tratarea pacienţilor infectaţi. Experienţa lor oferă o lecție importantă despre cum se poate pierde controlul complet, în doar câțiva pași.

În martie anul trecut Cehia a fost prima ţară care a impus purtarea măștii de protecţie. A organizat campanii de promovare, a oferit lumii explicaţii medicale şi a reuşit mobilizarea în masă cu ajutorul unui slogan: „Dacă amândoi purtăm mască eu te protejez pe tine, tu mă protejezi pe mine şi suntem amândoi în siguranţă", potrivit Mediafax.

Cu sistemul sanitar copleşit, Cehia cere altor ţări să-i preia pacienţi

Cehii au purtat masca şi au menţinut măsurile de siguranţă pentru câteva luni. Apoi Cehia a fost prima ţară care a relaxat măsurile de restricţie. În iunie 2020 cehii au început redeschiderea teraselor și totul a fost sub control până în septembrie, când țara a ajuns la 50 de mii de cazuri de infectări. Acum a ajuns la peste 1 milion de cazuri iar spitalele regionale sunt suprasolicitate şi au atins capacitatea maximă.

Ministerul Sănătăţii cere acum ajutorul spitalelor din Elveţia, Germania şi Polonia să preia zeci de pacienţi COVID-19, întrucât în spitalele din țară situaţia a ajuns într-un punct critic.

Autoritățile cehe au introdus chiar şi un bonus ca să încurajeze carantina, 14 euro pe zi pentru fiecare persoană care respectă carantina.

Ce s-a întamplat în Cehia în 6 luni

Cehia a eliminat purtarea măştii şi nu a revenit asupra deciziei chiar dacă situaţia epidemiologică arăta că este necesar, în august.

Totodată, a ignorat opiniile propriilor experţi în sănătate publică cu privire la relaxări şi reînchideri. Autoritățile au ignorat noile tulpini şi au reacţionat târziu la creşterea numărului de cazuri, atunci când spitalele erau deja pline.

Practic eliminarea măştilor în august, redeschiderea şcolilor în septembrie şi ignorarea răspândirii noilor variante au dus la un dezastru în Cehia, țara cu 10,7 milioane de locuitori fiind una dintre cele mai afectate la nivel global.

Până acum pe teritoriul Cehiei s-au înregistrat 1,3 milioane de infectări şi 21.325 de decese.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22