Cel puțin 80 de morți și peste 350 de răniți după explozia unui automobil capcană la Kabul

E.b. | 31.05.2017

Cel puțin 80 de persoane și-au pierdut viața, iar peste 350 au fost rănite în urma unei explozii puternice, care a zguduit miercuri dimineață cartierul diplomatic din Kabul.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Cel puțin 80 de persoane și-au pierdut viața și alte 350 au fost rănite miercuri dimineață după explozia unui vehicul capcană în zona cartierului diplomatic din centrul capitalei afgane Kabul, relatează Reuters, citând un responsabil al Ministerului Sănătății.

 

Explozia a fost provocată de un "kamikaze care a detonat un vehicul capcană în apropiere de piața Zanbaq" din Kabul, chiar în centrul cartierului diplomatic și lângă un punct de control care duce la palatul prezidențial. Deflagrația a fost într-atât de puternică încât a provocat "distrugeri materiale" mai multor ambasade străine. Talibanii au negat că ar avea vreo responsabilitate în atac. 

 

UPDATE: Bilanțul atentatului cu mașină capcană, care a zguduit miercuri dimineață cartierul diplomatic din centrul capitalei afgane Kabul, a crescut la 49 de morți și peste 300 de răniți, relatează AFP, preluată de Agerpres

 

Informația aparține Ministerul de Interne afgan, citat de AFP.

 

Reuters transmitea că cel puțin nouă persoane au fost ucise și 90 rănite.

 

"Sunt mai mult de 40 de morți și de răniți", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Najib Danish, fără să ofere alte detalii.

 

Ministerul Sănătății afgan indică pentru moment că peste 60 de răniți, în majoritate civili, au fost aduși la spitale pentru a li se acorda asistența necesară.

 

"Niciun cadavru pentru moment, ne concentrăm asupra răniților", a indicat în acest sens purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Mohammad Ismail Kawusi, citat de DPA.

 

Potrivit EFE, cel puțin 67 de persoane au fost rănite după un atentat sinucigaș cu mașină capcană miercuri dimineață într-o zonă de înaltă securitate din Kabul, unde se află mai multe ambasade și clădiri guvernamentale, fără să se știe clar deocamdată numărul morților.

 

"O mașină capcană a explodat în jurul orei 08:25" (04H25 GMT), a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Najib Danish.

 

Cartierul diplomatic este zona unde se află numeroase ambasade străine. O coloană de fum gros a fost văzută ridicându-se la cer, fără să se știe imediat care a fost ținta atacului.

 

Potrivit DPA, explozia s-a produs în centrul orașului, într-o zonă unde se află mai multe ministere și ambasade străine. Reuters scrie că în apropiere se află și palatul prezidențial.

 

Un fotoreporter AFP a putut să vadă importante distrugere în apropiere de zona exploziei și mai multe corpuri culcate la pământ, ceea ce ridică temeri privind un bilanț crescut de victime.

 

O mașină capcană a explodat în apropiere de ambasada Germaniei, provocând mai mulți morți și răniți, conform Reuters.

 

Informația a fost confirmată agenției britanice de presă de un purtător de cuvânt al poliției din Kabul, Basir Mujahid, care a indicat că explozia survenită în apropiere de intrarea fortificată a Ambasadei Germaniei s-a soldat cu numeroși și morți și răniți.

 

Deflagrația a fost într-atât de puternică încât a zguduit o mare parte a capitalei afgane; suflul său a spart geamuri și a semănat panică în rândul populației.

 

"Mulțumesc lui Dumnezeu, personalul Ambasadei Indiei este viu și nevătămat după explozia puternică de la Kabul", a scris într-o postare pe Twitter diplomata indiană Sushma Swaraj.

 

Nicio grupare nu a revendicat deocamdată atacul, dar explozia intervine la puțin timp după anunțarea "ofensivei de primăvară" a talibanilor. Gruparea jihadistă Statul Islamic a comis de asemenea mai multe atentate sângeroase în capitala afgană.

 

Șeful Pentagonului, Jim Mattis, a declarat recent că se așteaptă la un "nou an dificil" pentru armata afgană și militarii străini prezenți pe teritoriul afgan.

Președintele american Donald Trump examinează în prezent ideea trimiterii mai multor mii de militari pentru depășirea situației în impas în Afganistan.

 

SUA, care sunt angajate în Afganistan în cel mai lung conflict din istoria lor, au 8.400 de militari în această țară, alături de 5.000 ale statele aliate din NATO, a căror misiune vizează în principal instruirea și consilierea soldaților afgani.

 

Într-un mesaj recent cu ocazia începerii lunii sacre a Ramadanului, șeful Misiunii ONU în Afganistan, Tadichi Yamamoto, a solicitat "tuturor părților aflate în conflict să respecte obligațiile lor religioase și să înceteze luptele" în timpul acestei perioade. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22