Cele 5 profeții ale lui Stephen Hawking despre modul în care va dispărea viața pe Pământ

Redactia | 17.03.2018

Stephen Hawking, fizicianul vizionar care a murit săptămâna aceasta la vârsta de 76 de ani, a făcut cinci previziuni despre cum și când omenirea se va confrunta cu pericolul dispariției ei.

Pe aceeași temă

 

 

Într-o săptămână când tensiunile geopolitice dintre cele două superputeri nucleare ale lumii, Rusia și SUA se înrăutățesc, Marea Britanie și SUA acuzând Rusia de un atac cu agent neurotoxic și impunând sancțiuni împotriva Rusiei, este un moment bun să luăm în considerare și să fim atenți la predicțiile lui Hawking sau la avertismentele din ziua de azi, în special cele despre războiul nuclear.

 

De la încălzirea globală la inteligența artificială, profesorul Stephen Hawking a făcut o serie de predicții terifiante despre amenințările apocaliptice cu care se confruntă omenirea.

 

Celebrul om de știință a spus că omenirea se află la un punct de vârf și că cel mai bun pariu este să părăsim complet Pământul. „Avem nevoie de o strategie de salvare. Rapid”, a spus el.

 

Iată cei cinci factori principali despre care a spus că vor contribui la sfârșitul lumii.

 

TEHNOLOGIA NUCLEARĂ

 

„Războiul nuclear rămâne cel mai mare pericol pentru supraviețuirea rasei umane”, a spus el. „Înlocuirea programului nuclear Trident din UK ar face mai dificilă reducerea armelor și crește riscul izbucnirii unui război nuclear. De asemenea, ar fi o risipă completă de bani, deoarece nu există circumstanțe în care să-l folosim în mod independent”.

 

Profesorul Hawking a identificat, de asemenea pericolul privind "agresiunea", deoarece această trăsătura umană ne va distruge pe toți.

 

El a avertizat că ar putea duce la acțiuni iraționale, cum ar fi declanșarea unui război nuclear.

 

Prof. Hawking a spus că războiul nuclear rămâne cel mai mare pericol pentru supraviețuirea omenirii.

 

„Mă tem că evoluția are încorporată în genomul uman lăcomia și agresiunea”, a declarat el pentru BBC. „Nu există semne de diminuare a stării conflictuale, iar dezvoltarea tehnologiilor militare și a armelor de distrugere în masă ar putea conduce la un dezastru. Cea mai bună speranță pentru supraviețuirea rasei umane ar putea fi coloniile independente din spațiu”.

 

DONALD TRUMP

 

Prof Hawking a spus foarte clar că nu este un fan al lui Donald Trump. A fost în mod special foarte critic față de decizia președintelului american, după ce acesta a amenințat că nu va semna Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

 

„Schimbările climatice sunt unele dintre cele mai mari pericole cu care ne confruntăm și pe care le putem preveni dacă acționăm acum”, a declarat el pentru BBC. „Negând dovezile privind schimbările climatice și eliminarea din Acordul privind clima de la Paris, Donald Trump va provoca daune ecologice care ar putea fi evitate pe frumoasa noastră planetă, punând în pericol lumea naturală, atât pentru noi cât și pentru copiii noștri".

 

Într-o intervenție pe Skype, de anul trecut de la festivalul științific și artistic Starmus, el a spus că lucrurile trebuie urgentate. „Spre deosebire de Donald Trump, care tocmai a luat cea mai gravă decizie și total greșită privind schimbările climatice, pe care această lume a văzut-o, eu susțin viitorul omenirii și o strategie pe termen lung pentru a realiza acest lucru", a spus Prof Hawking.

 

„Ne-am dat planeta noastră darului dezastruos al schimbărilor climatice ... Când am ajuns la crize asemănătoare, de obicei, cineva a colonizat ... Dar nu există o lume nouă, nici o utopie prin apropiere. Nu mai există spațiu pe Pământ, iar singurele locuri unde putem merge sunt alte lumi”.

 

La emisiunea „Bună dimineața” de la postul ITV, Prof Hawking a fost rugat să explice ascensiunea lui Trump la Casa Albă. - Nu pot, răspunse el. "Este un demagog care pare să apeleze la cel mai mic numitor comun".

 

INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ

 

În ultimii ani, prof. Hawking a atenționat deseori cu privire la amenințarea potențială reprezentată de Inteligența Artificială (IA).

 

Vorbind la Web Summit-ul de la Lisabona, în noiembrie, faimosul fizician a spus că IA are potențialul de a fi cel mai bun sau cel mai rău lucru pe care omenirea l-a făcut vreodată, iar realitatea înfricoșătoare este că noi nu știm încă.

 

"Nu putem ști dacă vom fi ajutați la infinit de IA sau ignorați și marginalizați de ea sau distruși de IA", a spus el.

 

Deși IA ar putea fi extrem de benefică pentru reducerea sărăciei, a bolilor și a restaurării mediului natural, este imposibil să se prevadă „unde am putea ajunge atunci când gândirea noastră este amplificată de IA".

 

"IA ar putea fi cea mai gravă invenție din istorie a civilizației noastre, care aduce pericole ca arme puternice autonome sau noi posibilități pentru ca cei puțini să-i poată oprima pe cei mulți.

 

"IA ar putea să-și dezvolte o voință proprie, o voință care este în conflict cu a noastră și care ne-ar putea distruge. Pe scurt, dezvoltarea puternică a IA va fi fie cel mai bun, fie cel mai rău lucru care se va întâmpla vreodată pentru omenire".

 

Hawking a avertizat oamenii de știință și guvernele globale că trebuie să se concentreze asupra maximizării beneficiilor pentru societate, mai degrabă decât asupra capacității pure.

 

"Trebuie să utilizăm un management eficient în toate domeniile de dezvoltare", a spus el. "Stăm la marginea unei lumi noi curajoase. Este un loc interesant, dar este precar, dacă tu ești pionierul".

 

SUPRAÎNCĂLZIREA PĂMÂNTULUI

 

Suprapopularea va transforma planeta noastră într-o minge fierbinte și roșie de foc.

 

Prof. Hawking a avertizat că Pământul va fi redus la o minge de foc în decurs de 600 de ani, când consumul nostru de energie va exploda. Într-o prezentare video la Summit-ul Tencent din Beijing din 2017, el a spus: "Până în anul 2600, populația lumii dacă ar sta în picioare ar fi umăr la umăr, iar consumul de energie electrică ar face ca Pământul să strălucească roșu-fierbinte".

 

Pentru a ne salva, a spus că trebuie să luăm o parte din Star Trek și să mergem cu îndrăzneală acolo unde nimeni nu a mai fost înainte. Planeta va deveni în cele din urmă o minge de foc mare, roșie-fierbinte.

 

El a avertizat de asemenea că, în următorii 100 de ani, trebuie să ne pregătim pentru a coloniza Marte și alte planete.

 

Vorbind la festivalul științific Starmus din Norvegia anul trecut, el a spus că Luna și Marte ar fi cele mai bune lucruri pentru a începe noi colonii și a spus că am putea stabili avanposturi pe aceste locuri în termen de 30 și 50 de ani, conform The Telegraph.

 

ASTEROIZII

 

Prof. Hawking a avertizat că dacă vom scăpa de pericolul încălzirii globale, o ciocnire cu un asteroid ne poate aduce sfârșitul.

 

La festivalul Starmus, el a spus că este doar o chestiune de timp înainte ca Pământul să fie distrus fie de un asteroid, de temperaturi în creștere sau de suprapopulare.

 

"Aceasta nu este science fiction, este un lucru garantat de legile fizicii și de probabilitate", a spus el.

 

"Expansiunea în spațiu va schimba complet viitorul omenirii și poate fi determinantă dacă vrem să avem vreun viitor". Prof. Hawking a avertizat că instalarea unei "lene cosmice" nu a fost o opțiune.

 

"Oriunde mergem, va trebui să construim o civilizație, vom avea nevoie să luăm mijloacele practice de a stabili un ecosistem complet nou, care să supraviețuiască într-un mediu despre care știm foarte puțin și va trebui să luăm în considerare transportul a câteva mii de oameni, animale, plante, spori, bacterii și insecte. "

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22