Cele mai grave atacuri post-9/11. Act de război la Paris. Ce scrie presa internațională

Tudor Despina | 14.11.2015

A trecut mai puțin de un an de la atacurile armate asupra redacției săptămânalului satiric Charlie Hebdo. Dintr-un șoc post-traumatic, Franța s-a trezit peste noapte lovită în plin de un act de război, așa cum a arătat președintele Hollande.

Pe aceeași temă

 

Revista 22 vă prezintă, la cald, principalele reacții din presa internațională la nici 24 de ore de la atacurile concertate care au lăsat sute de morți și răniți în Paris.

 

Dimineată de șoc la Paris, titrează Reuters: „Capitala Franței s-a trezit în această dimineată după atacurile de vineri noaptea care au lasat în urmă peste 100 de morți și alte sute de răniți”, transmit jurnaliștii agenției internaționale de știri, subliniind starea de șoc care domină pe străzile Parisului. Turnul Eiffel, de obicei luminat, se află acum în beznă. „E cel mai mare atac pe care l-am văzut de când m-am născut”, spune un tânăr francez vizibil afectat.

 

Europenii nu au apreciat corect potențialul acțiunilor teroriste, scrie Agnes Poirier pentru cotidianul britanic The Guardian. „Cine sunt responsabilii? Modul lor de operare, dorința de a muri și rapoartele conform cărora doi indivizi s-au aruncat în aer în apropierea Stade de France lasă puțin loc pentru îndoială fată de natura terorii cu care am ajuns să trăim: Islamul radical”.

 

Președintele Franței a decretat trei zile de doliu, scriu americanii de la Wall Street Journal. Francois Hollande urmează să se adreseze luni camerelor reunite ale Parlamentului francez. „Atacurile de vineri par a fi cea mai sângeroasă consecință a campaniei militare franceze din Siria. Sute de francezi au plecat în Orientul Mijlociu începând din 211 pentru a lupta alături de grupările jihadiste care activează în regiune. Mai mult de 400 au rămas acolo”.

 

Liderii lumii își exprimă solidaritatea cu poporul francez, titrează televiziunea arabă Al Jazeera. „Șefi de stat și prim-miniștri transmit condoleanțe și susținere Franței în timp ce bilanțul depășește 120 de morți”. Barack Obama, David Cameron, Angela Merkel, Vladimir Putin sau premierul canadian Justin Trudeau au condamnat public atacurile, manifestându-și susținerea pentru francezi. Și președintele Iranului a condamnat atentatele, Hassan Rouhani vorbind despre „catastrofa malefică a terorismului”. De la Bucuresti, președintele Iohannis a transmis solidaritatea poporului român cu francezii. „Aceste atacuri barbare care au secerat viețile a zeci de oameni nevinovați trebuie să fie un semnal pentru întreaga comunitate internațională”, se arată în mesajul Administrației Prezidentiale.

 

Fiecare capitală occidentală știe că extremiștii islamiști vor să lovească în inima sa. Dar puține sunt atât de atractive pentru atacatori precum Parisul”, scrie Harriet Alexander pentru publicația britanică The Telegraph. „Un răspuns rapid arată că Franța luptă cu jihadiștii în mai multe locuri de pe glob, are una dintre cele mai mari populații musulmane din Europa și este una dintre cele mai divizate societăți” .

 

Atacurile din Paris, un act de război din partea Statului Islamic”, titrează americanii de la Washington Post în deschiderea ediției online de Sâmbătă. „Președintele francez Hollande amplifică semnalele unui răspuns militar major din partea Parisului și a aliaților săi”, scriu cei de la WP după ce grupul jihadist Stat Islamic și-a asumat responsabilitatea pentru ceea ce a devenit cel mai grav atac asupra teritoriului francez de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial încoace și una dintre cele mai violente lovituri asupra Occidentului de la 11 Septembrie 2001.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22