Centrul European pentru Controlul Bolilor recomandă testarea tuturor celor cu simptome de Covid-19

Laurentiu Gheorghe | 20.09.2020

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor propune cinci obiective privind testarea pentru noul coronavirus și subliniază că ideal ar fi ca toate persoanele cu simptome de Covid-19 să fie testate.

Pe aceeași temă

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), agenție a Uniunii Europene, recomandă ca toți cei care au avut contact cu persoanele infectate cu SARS-CoV-2 să fie testate, indiferent de simptome, iar accesul la testare să fie ușor pentru toată lumea. Țările care se confruntă cu transmitere SARS-CoV-2 ridicată într-o comunitate locală ar trebui să ia în considerare testarea întregii populații din zona afectată, atrage atenția Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Obiectivele în strategiile de testare propuse de ECDC vizează:

  1. controlul transmiterii virusului,

  2. monitorizarea ratelor de incidență și a gradului de răspândire,

  3. atenuarea impactului COVID-19 în unitățile de asistență medicală și socială,

  4. depistarea rapidă a focarelor în diverse instituții, societăți economice, școli, închisori și în alte medii cu populație vulnerabilă,

  5. prevenirea reintroducerii virusului în țările sau regiunile care țin epidemia sub control.

În documentul publicat sâmbătă, ECDC subliniază că strategiile de testare ar trebui să fie flexibile, astfel încât să poată fi adaptate rapid la schimbări, în funcție de situația epidemiologică locală, rata de transmitere, dinamica populației și resurse.

„În mod ideal, toate persoanele cu simptome COVID-19 ar trebui testate cât mai curând posibil după debutul simptomelor. Acest lucru necesită acces ușor la testare pentru toți, inclusiv pentru nerezidenți. Timpul de prelucrare a testului ar trebui să fie redus la minimum, persoanele care au fost testate pozitiv ar trebui să se izoleze și să se realizeze urmărirea în timp util a contactelor acestora, asigurându-se că toate contactele identificate sunt testate, indiferent de simptome”, este recomandarea făcută de agenția europeană.

ECDC recomandă, de asemenea, testarea atât pentru Sars-CoV-2, cât și pentru gripă a tuturor pacienților cu simptome respiratorii acute, în timpul sezonului gripal.

În cazul serviciilor de asistență medicală și socială ar trebui realizată o testare intensivă atunci când există transmitere comunitară. În plus, „se recomandă testarea periodică și cuprinzătoare a întregului personal și a rezidenților / pacienților pentru a preveni transmiterea nosocomială. În plus, toți pacienții / rezidenții ar trebui să fie testați la sau imediat înainte de internare”, se arată în document.

ECDC subliniază importanța identificării rapide și a controlului focarelor care pot apărea în diverse instituții, societăți economice, școli, închisori, pentru a proteja acesta comunități și a preveni accelerarea răspândirii virusului.

„Țările care se confruntă cu transmitere SARS-CoV-2 ridicată într-o comunitate locală ar trebui să ia în considerare testarea întregii populații din zona afectată. Acest lucru ar permite identificarea cazurilor COVID-19 infecțioase și ar permite izolarea lor promptă pentru a întrerupe lanțurile de transmisie. În funcție de situația epidemiologică, dimensiunea și densitatea populației din zona afectată, o astfel de abordare ar putea fi mai puțin perturbatoare pentru societate decât dacă introducerea unor măsuri mai stricte de sănătate publică”, consideră Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.

ECDC mai arată că, pentru a preveni reintroducerea virusului, țările sau regiunile care au realizat un control susținut al circulației SARS-CoV-2 ar trebui, pe lângă măsurile de carantină, să ia în considerare testarea și urmărirea țintită a persoanelor care provin din alte zone din aceeași țară sau din alte state care nu au realizat încă un control susținut al epidemiei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22