Ceremonia de inaugurare a lui Trump, la care a fost prezent și Dragnea, investigată de procurori

Laurentiu Gheorghe | 05.02.2019

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a participat în circumstanțe neelucidate la ceremonia de inaugurare a președintelui Trump, la invitația controversatului Elliot Broidy, cu interese în contractele armatei române

Pe aceeași temă

Procurorii federali din New York au cerut o serie de documente de la comitetul de inaugurare care a organizat ceremonia de instalare în funcție în ianuarie 2017 a președintelui american Donald Trump, transmit Fox News, CNN și Wall Street Journal. Procurorii au început o investigație legată de presupuse nereguli în privința donațiilor și cheltuielilor. Liviu Dragnea a participat la ceremonia din Washington, alături de premierul de la acel moment, Sorin Grindeanu, scrie G4Media.ro

Procurorii au cerut comitetului de inaugurare documente legate de orice „beneficiu” oferit donatorilor, inclusiv „bilete, oportunități foto și recepții pentru grupuri”. Procurorii vizează suma de peste 100 de milioane de dolari strânsă în urma donațiilor, potrivit CNN.

Cei doi oficiali români au participat la ceremonia de inaugurare în ianuarie 2017, la invitația lui Elliot Broidy, care la vremea respectivă era vice-președintele Comitetului prezidențial de inaugurare. Liviu Dragnea a postat pe contul său de Facebook fotografii în care apare la o masă alături de președintele Donald Trump.

Procurorii federali au cerut documente legate de donatori, cheltuieli și bilanțurile financiare, potrivit CNN. Procurorii au cerut documente despre absolut toate donațiile și participanții la eveniment, mai cu seamă cele legate de donațiile făcute de entități străine.

Fox News și Wall Street Journal scriu că procurorii suspectează o lungă listă de infracțiuni: conspirație împotriva SUA, declarații false, spălare de bani, fraude bancare, precum și încălcarea legii care interzice donațiile din străinătate.

Un purtător de cuvânt al comitetului de inaugurare a confirmat primirea citației din partea procurorilor federali.

Biletul pentru cina la care au participat Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, și la care și-a făcut apariția și Donald Trump ar fi costat între 500.000 și 1.000.000 de dolari – cu diferite niveluri de acces, în funcție de suma donată, potrivit unor broșuri ale evenimentului de învestire, obținute de Politico și de New York Times la vremea respectivă.

„Aseară am avut onoarea de a participa, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, la o cină în format restrâns alături de Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump. I-am transmis președintelui dorința noastră de a duce parteneriatul strategic dintre #România și #SUA la un alt nivel. Președintele Donald Trump mi-a răspuns: „We will make it happen! Romania is important for us!” A fost un dialog cald și deschis”, scria liderul PSD pe Facebook în urmă cu aproape doi ani.

Pe grupul restrâns al liderilor PSD, Dragnea a postat un alt fel de mesaj, intrat în antologia Guvernarării PSD-ALDE-UDMR:

„Pentru voi, am avut niște mega-întâlniri cu cercul zero din America (…) Daddy’s back!”, a anunțat Liviu Dragnea pe grup când s-a întors în țară, pe 19 ianuarie, de la ceremonia de instalare a lui Trump.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22