Certificatele verzi, valabile 9 luni în UE pentru schema inițială și prelungite doar cu doza booster

L. G. | 31.01.2022

Statele membre UE trebuie să accepte certificate de vaccinare valabile 9 luni pentru schema inițială, iar după această perioadă certificatul își prelungește valabilitatea doar cu doza booster, a anunțat CE

Pe aceeași temă

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, într-o conferință de presă, că în România încă se poate intra cu două doze de vaccin, fiind necesar să fie adoptat un act normativ.

 

„Mâine intră persoana respectivă, dar în curând trebuie să ne aliniem și regulilor europene, așa că la un moment cei care au 9 luni de la a doua doză și nu au făcut a treia doză vor trebui să aibă test”, a afirmat Raed Arafat.

 

Secretarul de stat a explicat că este necesară adoptarea unui act normativ în acest moment și a apreciat că nu va dura mult până la adoptarea acestuia.

 

Certificatul de vaccinare va fi emis în continuare după a doua doză de vaccin (sau prima în cazul Johnson&Johnson), însă acesta își va pierde valabilitatea după 9 luni, dacă nu este efectuată doza booster.

 

Aceste modificări se referă la certificatul digital european, necesar pentru călătoriile în țările UE. Deocamdată, regula nu se va aplica și pentru certificatul folosit în România pentru acces în instituții, la restaurant, la mall sau în alte locuri.

 

Comisia Europeană a emis, luni, un comunicat în care precizează că noile reguli „trebuie” să se aplice din 1 februarie.

 

„De mâine, 1 februarie, noile reguli încep să se aplice pe o perioadă standard de acceptare de 270 de zile pentru certificatele UE digitale de vaccinare COVID utilizate pentru călătoriile în interiorul UE. În conformitate cu noile reguli, stabilite în Actul delegat al Comisiei din 21 decembrie 2021, statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare pentru o perioadă de 270 de zile (9 luni) de la finalizarea seriei primare de vaccinare. Pentru un vaccin cu doză unică, aceasta înseamnă 270 de zile de la prima și singura injecție. Pentru un vaccin cu două doze, înseamnă 270 de zile de la a doua vaccinare sau, în conformitate cu strategia națională de vaccinare, prima și singura injectare după ce s-a recuperat de la virus. Statele membre nu ar trebui să prevadă o perioadă diferită de acceptare în scopul călătoriilor în cadrul Uniunii Europene”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

 

Perioada standard de valabilitate nu se aplică certificatelor pentru doza booster.

 

Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat: „De mâine, va exista o regulă la nivelul UE cu privire la cât timp trebuie să fie acceptate certificatele de vaccinare pentru seria primară atunci când sunt utilizate în contextul călătoriilor transfrontaliere. Acest lucru reflectă scăderea protecției vaccinului și subliniază importanța administrării unei vaccinări de rapel. Sprijinită de experții Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și Agenția Europeană pentru Medicamente, Comisia va monitoriza îndeaproape dacă sunt necesare adaptări viitoare la această regulă.”

 

Aceste reguli se aplică numai certificatelor de vaccinare utilizate în scopul călătoriilor în UE. Statele membre pot aplica reguli diferite atunci când utilizează certificatul digital UE Covid într-un context intern, dar sunt invitate să se alinieze la perioada de acceptare stabilită la nivelul UE.

 

„De mâine, trebuie implementate noi reguli și în ceea ce privește codificarea loviturilor de rapel în Certificat. După cum s-a clarificat deja în decembrie, rapelurile vor fi înregistrate ca: 3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii de vaccinare primare cu 2 doze; 2/1 pentru o doză de rapel după o vaccinare cu o singură doză sau o doză de vaccin cu 2 doze administrată unei persoane recuperate”, se arată în comunicat.

 

Certificatele care au fost emise diferit înainte de această clarificare trebuie corectate și eliberate din nou, pentru a se asigura că boosterul va fi evidențiat distinct.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22