Charles al III-lea a fost proclamat oficial Rege, într-o ceremonie istorică la St. James

L. G. | 10.09.2022

​Charles al III-lea a fost proclamat sâmbătă oficial rege de Consiliul de Succesiune, într-o ceremonie istorică la Palatul St James. Pentru prima dată în istorie, ceremonia a fost televizată.

Pe aceeași temă

Ceremonia de la Palatul St James, care a durat aproape 40 de minute, a fost urmată de salve de tun și de citirea proclamației în Londra și în principalele orașe ale Regatului Unit - Edinburgh în Scoția, Belfast în Irlanda de Nord și Cardiff în Țara Galilor.

Consiliul l-a proclamat pe Charles al III-lea drept noul monarh britanic, după care cei prezenți ai declarat: „God save the King".

Regele Charles al III-lea a făcut o declarație personală despre mama sa Regina Elisabeta a II-a, după care a depus un jurământ față de Biserica Scoției.

„Mama mea a dat un exemplu al iubirii de-o viață și al serviciului altruist. Domnia mamei mele a fost fără precedent ca durată, dedicare și devotament. Chiar acum când jelim, îi mulțumim pentru această viață de credință. Sunt profund conștient de această moștenire profundă și de datoriile și responsabilitățile serioase care îmi revin acum mie”, a declarat Regele Charles al III-lea în discursul său.

El s-a angajat să urmeze „exemplul” mamei sale, Elisabeta a II-a, decedată joi la vârsta de 96 de ani la Balmoral, în Scoția. Noul suveran s-a angajat să respecte principiile constituționale și să se pună în slujba cetățenilor.

Documentele au fost semnate de Regele Charles al III-lea, Regina consoartă, Camilla, și prințul moștenitor, William.

Sâmbătă dimineața, Consiliul de Succesiune - din care fac parte sute de personalități relevante din punct de vedere politic, social și religios din Regatul Unit, precum și reprezentanți din cele 14 țări în care noul rege, Charles al III-lea, este șef al statului - s-a reunit la Palatul St James din Londra.

Încoronarea, o ceremonie extrem de complexă pentru a cărei organizare este nevoie de mai mult timp, va avea loc în următoarele luni.

Charles al III-lea accede la tron într-o perioadă dificilă, Regatul Unit confruntându-se cu cea mai gravă criză economică din ultimii 40 de ani, în timp ce, în șase ani, s-au succedat la guvernare patru prim-miniștri

Din punct de vedere istoric, la acesta participă toți membrii Consiliului Privat, un corp de consilieri ai suveranului care datează din vremea regilor normanzi. Dar, având în vedere că numără 700 de membri, majoritatea foști și actuali politicieni, doar 200 urmează să fie convocați. Ei se reunesc inițial la Palatul St James fără Rege. Deputatul conservator Penny Mordaunt, numit Lord Președinte al Consiliului Privat de prim-ministrul Liz Truss, va anunța moartea suveranei.

Grefierul Consiliului a citi cu voce tare testul Proclamației de aderare, inclusiv titlul ales de Charles ca rege - Charles al III-lea.

Proclamația este semnată de un grup care include Regina Consoartă, Prințul de Wales, Arhiepiscopul de Canterbury, Lordul Cancelar, Arhiepiscopul de York și prim-ministrul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22