China acuză NATO de „mentalitate de Război Rece” și denunță teoria despre amenințarea chineză

Redactia | 15.06.2021

Misiunea diplomatică chineză la Uniunea Europeană a cerut, marți, NATO să nu mai „exagereze teoria Chinei ca amenințare”.

Pe aceeași temă

Liderii alianței au avertizat luni, la summit-ul alianței la care a participat și președintele Joe Biden, că țara asiatică prezintă „provocări sistemice” la adresa securității, conform Reuters.

NATO a luat o poziție mai dură față de China la summit-ul organizat, luni, la Bruxelles, precizând că „nu este un inamic” dar că „ridică importante provocări de securitate”.

„Ambițiile explicitate sale Chinei și comportamentul său asertiv ridică provocări sistemice la ordinea internațională bazată pe reguli și la domenii relevante pentru securitatea Alianței Nord-Atlantice”, au spus liderii NATO într-o declarație comună.

Președintele american, Joe Biden i-a îndemnat pe partenerii săi NATO, de asemenea, să țină piept autoritarismului Chinei, dar și dezvoltării militare a acesteia.

Misiunea diplomatică chineză a răspuns că declarația NATO „defăimează dezvoltarea pașnică a Chinei, judecă greșit situația internațională și arată o mentalitate de Război Rece din partea aliaților”.

„Nu vom fi o amenințare sistemică pentru nimeni, dar dacă cineva vrea să fie o amenințare sistemică pentru noi, atunci nu vom rămâne indiferenți”, a transmis China.

Liderii occidentali s-au referit mai des la China, în ultimele zile, criticând acțiunile acesteia în ce privește represiunea dură împotriva minorităților și împotriva democrației din Hong Kong.

Duminică, liderii țărilor G7, reuniți la Cornwall, au condamnat acțiunile represive pe care guvernul chinez le întreprinde în provincia majoritar musulmană Xinjiang, dar și anihilarea democrației din Hong Kong. Subiectul stabilității și păcii în strâmtoarea Taiwan s-a aflat, de asemenea, pe lista discuțiilor.

Ca răspuns, ambasada chineză de la Londra și-a anunțat nemulțumirea și a susținut că se opune oricăror mențiuni cu privire la Xinjiang, Hong Kong sau Taiwan care „distorsionează faptele” și care „expun intențiile sinistre ale câtorva țări precum Statele Unite”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22