China răspunde la închiderea consulatului din Houston cu închiderea consulatului SUA din Chengdu

Laurentiu Gheorghe | 24.07.2020

China a ordonat vineri dimineață închiderea consulatului SUA din Chengdu, ca răspuns la măsura similară luată de administrația de la Washington în privința consulatului chinez din Houston.

Pe aceeași temă

Relațiile dintre cele două mari puteri economice ale lumii se deteriorează rapid, amenințând să se transforme într-un război rece. Autoritățile chineze le-au dat 72 de ore diplomaților americani din Chengdu ca să părăsească țara, termen identic cu cel acordat diplomaților chinezi de la consulatul din Houston la începutul acestei săptămâni, relateaza Reuters.

Consulatul SUA din Chengdu, care a fost inaugurat în 1985 şi care are o echipă de 200 de membri, este important strategic datorită apropierii de Tibet

„Acțiunile întreprinse de SUA contravin legilor internaționale, normelor elementare ale relațiilor internaționale și încalcă termenii Convenției Consulare Chino-Americane. Afectează grav relațiile bilaterale”, se arată într-o declarație a ministerului de Externe de la Beijng.

Relațiile dintre Washington și Beijing s-au deteriorat rapid în acest an pe seama mai multor divergențe, de la relațiile comerciale și furtul de tehnologie la coronavirus, pretențiile teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Sud și impunerea regimului comunist în Hong Kong.

Într-o declarație de presă de joi seară, secretarul de stat, Mike Pompeo, a spus că Washingtonul și aliații săi trebuie să folosească „metode mai creative și hotărâte” pentru a forța Partidul Comunist Chinez să-și schimbe direcțiile de acțiune, un obiectiv ce reprezintă „misiunea vremurilor noastre”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22