China și-a propus pentru 2023 cea mai mică țintă de creștere economică din istorie: doar 5%

L. G. | 06.03.2023

Premierul chinez a anunțat duminică în prima zi a lucrărilor Congresului Național al Poporului ținta de creștere economică de 5%, sub valorile de „peste 5% sau 5,5-6%”, prognozate de investitori.

Pe aceeași temă

În ultimele luni, China a dat semne de revenire sănătoasă, economiștii chestionați de Bloomberg îmbunătățind prognozele, la o valoare 5,3% în acest an, creștere economică, față de 4,8% anticipat la începutul lunii ianuarie. Chiar și oficialii de rang înalt au fost surprinși de reziliența economiei chineze.

Țintele fiscale (atât rata deficitului bugetar oficial de 3%, cât și plafonul de emitere de obligațiuni speciale ale administrației publice locale de 3,8 trilioane yuani) au apărut, de asemenea, puțin mai conservatoare față de așteptări. Acest set de ținte economice este în concordanță cu așteptările conform cărora politica generală ciclică s-ar normaliza în acest an de la direcția foarte expansionistă din 2022, deși ritmul ar putea fi gradual și depinde probabil de viteza redresării consumului.

Țintele economice sunt mai importante decât tonul politicii în Congresul de astăzi, deoarece anul acesta este anul pentru remanierea liderilor guvernamentali. Țintele oficiale au reflectat probabil așteptările noilor lideri cu privire la economie. Conferința de presă care va fi susținută de noua conducere a guvernului pe 13 martie poate oferi mai multe indicii politice de perspectivă.

Produsul intern brut (PIB) al Chinei a crescut cu doar 3% anul trecut, unul dintre cele mai grave rezultate din ultimele decenii, după trei ani de restricţii legate de COVID-19, criza din vastul său sector imobiliar, represiunea asupra întreprinderilor private şi scăderea cererii pentru exporturile chineze.

În raportul său de lucru, premierul în exerciţiu, Li Keqiang, a subliniat nevoia de stabilitate economică şi de extindere a consumului, stabilind un obiectiv de a crea aproximativ 12 milioane de locuri de muncă în oraşe în acest an, în creştere faţă de ţinta de cel puţin 11 milioane de anul trecut şi a avertizat că riscurile rămân în continuare în sectorul imobiliar.

Li a stabilit o ţintă de deficit bugetar la 3,0% din PIB, crescând de la un obiectiv de aproximativ 2,8% anul trecut.

„Ar trebui să acordăm prioritate redresării şi extinderii consumului”, a spus Li, care a vorbit mai puţin de o oră într-un discurs de deschidere a parlamentului, care se va desfăşura până pe 13 martie.

"Veniturile locuitorilor din mediul urban şi rural ar trebui să fie sporite prin mai multe canale. Ar trebui să stabilizăm cheltuielile pentru articolele mari şi să promovăm redresarea consumului de servicii pentru consumatori”, a spus el.
Ţinta de creştere pentru acest an de aproximativ 5% a fost la cel mai mic nivel al aşteptărilor, aşa cum surse politice au declarat recent pentru Reuters că ar putea fi stabilit un interval de până la 6%. De asemenea, este sub ţinta de anul trecut de aproximativ 5,5%.

„În timp ce ţinta oficială de creştere a fost redusă pentru al doilea an consecutiv, ceea ce ar putea fi o dezamăgire pentru piaţă, considerăm că investitorii (ar trebui) să acorde atenţie impulsului de creştere subiacent pentru a măsura ritmul de redresare”, a spus Zhou Hao, economist la Guotai Junan International.
Li şi mai mulţi oficiali ai politicii economice mai orientate spre reformă urmează să se retragă în timpul congresului, făcând loc celor loiali preşedintelui Xi Jinping, care şi-a accentuat şi mai mult controlul asupra puterii atunci când şi-a asigurat un al treilea mandat de conducere la Congresul Partidului Comunist din octombrie.

În timpul NPC, fostul şef al partidului de la Shanghai, Li Qiang, un vechi aliat al lui Xi, este de aşteptat să fie confirmat ca premier, însărcinat cu revigorarea celei de-a doua economii ca mărime din lume.

Parlamentul va discuta, de asemenea, planurile lui Xi pentru o reorganizare „intensivă” şi „amplă” a entităţilor statului şi ale Partidului Comunist, a informat marţi mass-media de stat, analiştii aşteptându-se la o implicare suplimentară a Partidului Comunist în organele statului.

Creșterea bugetului armatei

Li a spus că forţele armate ale Chinei ar trebui să dedice mai multă timp antrenării în condiţii de luptă şi să stimuleze pregătirea pentru luptă, iar bugetul include o creştere cu 7,2% a cheltuielilor pentru apărare în acest an, o creştere puţin mai mare decât creşterea bugetată de 7,1% pentru anul trecut şi depăşind din nou creşterea estimată a PIB-ului. .

În ceea ce priveşte Taiwanul, Li a avut un ton moderat, spunând că China ar trebui să promoveze dezvoltarea paşnică a relaţiilor dintre strâmtoare şi să avanseze procesul de „reunificare paşnică” a Chinei, dar şi să ia măsuri hotărâte pentru a se opune independenţei Taiwanului.

Beijingul se confruntă cu o serie de provocări, inclusiv relaţii din ce în ce mai tensionate cu Statele Unite şi o înrăutăţire a perspectivelor demografice, cu rate de natalitate în scădere şi o scădere a populaţiei anul trecut, pentru prima dată după anul foametei din 1961.

China intenţionează să reducă costurile naşterii, îngrijirii copilului şi educaţiei şi va răspunde activ la îmbătrânirea populaţiei şi la o scădere a fertilităţii, a declarat planificatorul de stat al naţiunii într-un raport de lucru publicat duminică.

NPC-ul s-a deschis într-o zi cu ceaţă, pe fondul securităţii în capitala chineză, cu 2.948 de delegaţi adunaţi în Sala Mare a Poporului, din partea de vest a Pieţei Tiananmen.

În timpul sesiunii, aleşii chinezi vor vota un plan de reformare a instituţiilor din cadrul Consiliului de Stat sau al cabinetului şi vor decide asupra unui nou cabinet pentru următorii cinci ani, conform agendei.

Este prima întâlnire NPC de când China a renunţat brusc la politica de zero COVID în decembrie, în urma unor proteste rare la nivel naţional.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22