CIA: Prințul moştenitor al Arabiei Saudite a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

Redactia | 18.11.2018

CIA a concluzionat că prințul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în Istanbul luna trecută.

Pe aceeași temă

CIA contrazice, astfel, afirmațiile guvernului saudit potrivit cărora prinţul nu a fost implicat în această crimă, relatează The Washington Post, citat de Mediafax.

Evaluarea CIA, în care oficialii americani au declarat că au mare încredere, îl asociază pe prinţul Mohamed cu această operațiune și complică astfel eforturile administrației Trump de a păstra legăturile SUA cu unul dintre cei mai apropiați aliați americani din regiunea Golfului.

O echipă de 15 agenți saudiți a zburat la Istanbul cu avioane guvernamentale în luna octombrie și l-a ucis pe Khashoggi în consulatul saudit, unde mersese să ia documentele necesare pentru căsătoria planificată cu o femeie de origine turcă.

În concluziile sale, CIA a examinat mai multe surse de informații, inclusiv un apel telefonic pe care fratele prinţului, Khalid bin Salman, ambasadorul saudit în Statele Unite, l-a avut cu Khashoggi, potrivit oamenilor familiarizați cu această chestiune care au declarat pentru CIA sub protecţia anonimatului.

Khalid i-a spus lui Khashoggi, un jurnalist care a colaborat cu The Washington Post, că ar trebui să meargă la consulatul saudit de la Istanbul pentru a prelua documentele și i-a dat asigurări că va fi în siguranţă făcând acest lucru.

Nu este clar dacă Khalid știa că jurnalistul va fi ucis, dar l-a sunat fratele său, potrivit oamenilor familiarizați cu apelul, care a fost interceptat de serviciile americane.

Fatimah Baeshen, purtătoarea de cuvânt a ambasadei saudite de la Washington, a declarat că ambasadorul și Khashoggi nu au discutat niciodată despre "nimic legat de plecarea în Turcia". Ea a adăugat că afirmațiile din presupusa evaluare a CIA sunt false. Avem și continuăm să auzim diverse teorii fără să vedem baza primară a acestor speculații."

Concluzia CIA cu privire la rolul lui Mohamed s-a bazat și pe evaluarea agenției asupra rolului acestuia în regat, el fiind considerat conducătorul de facto al țării, care supraveghează chiar şi afacerile minore din regat. "Pozitia acceptată este aceea că nu se poate ca acest lucru să se fi întâmplat fără ca el să fi fost informat sau implicat", a explicat un oficial american familiarizat cu concluziile CIA.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22