Cine este bărbatul care a împușcat mortal 6 oameni și a rănit alți 26 în Highland Parc din SUA

L. G. | 05.07.2022

Suspectul atacului armat din 4 iulie este un tânăr de 22 de ani Robert (Bobby) Crimo, conform anunțului poliției care l-a arestat. Are rădăcini italiene și locuiește în oraș.

Pe aceeași temă

Suspectul atacului armat de luni, din timpul unei parade în apropiere de Chicago, a fost arestat. Este vorba despre un tânăr de 22 de ani. Șase oameni au murit și peste 30 au fost răniți. Tragedia, într-o ţară aflată încă sub şocul unei recente serii de atacuri armate, a avut loc la Highland Park, în nordul Statelor Unite. Președintele Joe Biden s-a declarat "şocat" și a promis că va continua lupta împotriva "epidemiei de violenţă comisă cu arme de foc" după această nouă vărsare de sânge.

Crimo este foarte activ pe canalele de social-media unde a postat cântece compuse de el sub numele de „Awake the Rapper”. Este chiar prezentat de IMDB ca fiind „fenomenul Hip hop de 6 picioare (1,83 m) ” Conform Fox News, este „copilul mijlociu al unei familii cu origini italiene”, născut pe 20 septembrie 2020.

Crimo a început să posteze pe internet melodii Hip hop compuse de el de la vârsta de 11 ani, dar a devenit popular în 2016 cu piesa „By yhe Pond” (Lângă iaz) înregistrată împreună cu formația Atlas, conform IMDB. Averea lui netă este estimată la 100.000 de dolari.

0

Crimo este fiul lui Bob Crimo, director la Bob's Pantry & Deli din Highland Park. Potrivit contului său de Facebook, tatăl său a candidat pentru funcția de primar în Highland Park în 2020.

Rapperul a postat o piesă cel puțin ciudată numită „Are You Awake” ( Esti treaz) pe 15 octombrie 2021. Clipul pare să sugereze că Crimo plănuia un act care definește viața dincolo de capacitatea sa de autocontrol. Videoclipul include desene animate cu un bărbat care la un moment dat îndreaptă o armă către o altă persoană.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">A screenshot from Robert “Bobby” Crimo’s youtube video “Are You Awake”. This was premeditate. What a sick individual. <a href="https://t.co/tYJRjoSIQz">pic.twitter.com/tYJRjoSIQz</a></p>&mdash; xen (@itssxen) <a href="https://twitter.com/itssxen/status/1544105558529253380?ref_src=twsrc%5Etfw">July 4, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Cu altă ocazie a dat like la mai multe postară de pe Tweeter care cerea arestarea „fiecărui membru al Congresului care a ajutat la organizarea asaltului de la Capitoliu în 6 ianuarie 2020”, sugerând că ar avea vederi politice de stânga.

00

Tânărul a fost arestat „fără incidente” după o scurtă urmărire a mașinii cu care voia să fugă, a declarat luni seară presei şeful poliţiei din Highland Park, Lou Jogmen.

El a tras de pe acoperişul unui magazin, semănând panică înainte de a fugi.

Context

În zi de sărbătoare, sute de oameni, printre care multe familii cu copii, îşi ocupaseră locurile pe trotuarele din Highland Park pentru a participa, ca peste tot în Statele Unite, la tradiţionala paradă de 4 iulie, ziua independenţei SUA. În timp ce fanfarele liceelor defilau pe străzi, o rafală de tiruri a răsunat.

"Am auzit aproximativ 50 de focuri de armă, cu toţii am crezut ca sunt focuri de artificii", a comentat pentru CNN Zoe, o femeie care a asistat la tragedie. "La un moment dat, am văzut o fată plină de sânge, nu mai văzusem aşa ceva niciodată", a adăugat ea, descriind o "mare de panică în care oamenii cădeau unul după altul". Ea s-a ascuns în spatele unui tomberon înainte de a se pune la adăpost într-un subsol. După ce a ieșit, a descoperit "un câmp de luptă".

"Am vrut să avem o zi frumoasă în familie – și apoi, dintr-o dată, au avut loc toate aceste focuri de armă. Am vrut să cred că a fost o mașină care se dădea înapoi. Apoi oamenii au început să alerge – așa că am început să alergăm", a spus Anand P, care a fost acolo în timpul paradei, scrie BBC.

Un alt martor, Noel Hara, a descris cum lua micul dejun la Starbucks după ce și-a lăsat fiul la paradă. "Aproximativ 30 de oameni au venit brusc țipând și am fost încuiați în baia de la Starbucks. Câteva clipe mai târziu, ne-au evacuat din Starbucks pentru că au crezut că trăgătorul încerca să intre pe ușa din spate", a povestit Noel Hara pentru BBC.

Din primele informații ale anchetei, atacatorul a deschis focul de pe acoperişul unui magazin, accesibil printr-o scară de incendiu. "A fost foarte discret şi greu de văzut", a subliniat Christopher Covelli. A fugit imediat, dar o puşcă "puternică" a fost găsită de poliţie.

Cinci persoane, toate adulte, au murit pe loc şi a şasea după ce a fost transferată la spital. Cel puţin 30 de răniţi, cu vârste între 8 şi 85 de ani, au fost primit îngrijiri din partea serviciilor de urgenţă, iar unii, printre care cel puţin un copil, se află în stare critică, potrivit unui responsabil al unui spital.

Festivităţile au fost suspendate imediat în mai multe oraşe din împrejurimi care, de asemenea, şi-au închis plajele şi au îndemnat populaţia să dea dovadă de cea mai mare prudenţă.

Tragedia a reanimat imediat dezbaterea asupra armelor de foc, aproximativ 400 de milioane fiind în circulaţie în Statele Unite. "Este îngrozitor că o sărbătoare în cinstea Americii este sabotată de un flagel tipic american", a comentat guvernatorul democrat de Illinois, J.B. Pritzker. "Singura libertate pe care o refuzăm cetăţenilor noştri este aceea de a trăi fără teama zilnică de armele de foc", a adăugat el.

Afirmând că este "şocat", preşedintele democrat Joe Biden a promis într-o comunicat că va continua lupta împotriva "epidemiei de violenţă comisă cu arme de foc" după această nouă vărsare de sânge.

Incidentul armat are loc într-un context în care violenţa provocată de arme este proaspătă în minţile multor americani, după masacrul de pe 24 mai în care au fost împuşcaţi mortal 19 copii şi doi profesori la o şcoală elementară din Uvalde, Texas, şi atacul armat de pe 14 mai în care au fost ucişi zece oameni într-un magazin din Buffalo, New York.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22