Ciocniri între palestinieni si fortele israeliene; riposta la tirurile dinspre Fasia Gaza

E.b. | 08.12.2017

Un val de violențe a izbucnit, vineri, la Ierusalim şi în Cisiordania între forţe israeliene şi palestinieni chemaţi să-şi manifesteze ”furia” în uma recunoaşterii de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitala Israelului.

Pe aceeași temă

  

O intensă şi scurtă bătaie a implicat câteva zeci de manifestanţi palestinieni şi aproximativ 50 de poliţişti israelieni pe străzile Oraşului Vechi, la Ierusalimul de Est. Mai mult de 200 de palestinieni au fost răniți, au spus surse medicale palestiniene, potrivit BBC, citat de stirileprotv.

 

Vitrine au fost făcute ţăndări în zonă, a constatat un fotograf AFP.Poliţiştii au bătut şi au lovit cu bastoane manifestanţi, cu scopul de a-i împinge pe străzile adiacente.

 

Atât la Ierusalim, cât şi în Cisiordania, confruntările au rămas limitate la mijlocul zilei de vineri. La Hebron, Betleem, Ierihon şi în apropiere de Nablus, forţe israeliene au replicat cu tiruri cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene împotriva unor tineri palestinieni, cei mai mulţi cu faţa ascunsă de eşarfe, potrivit unui jurnalist AFP.şi unor martori, scrie News.ro.

 

Ziua de vineri, marcată de marea rugăciune săptămânală musulmană, se anunţă drept un barometru al furiei palestiniene faţă de decizia anunţată miercuri de Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului.

 


Armata israeliană ripostează la tiruri cu proiectile dinspre Fâșia Gaza
 

 

Armata israeliană a anunțat că a ripostat joi seară la tiruri cu proiectile dinspre Fâșia Gaza, dintre care unul a căzut în Israel, transmite AFP, preluată de Agerpres.

 

Alte două proiectile au aterizat într-o enclavă palestiniană învecinată cu sudul Israelul, a adăugat armata într-un comunicat.

 

Tirurile unui tanc și unui avion israelian au vizat "două posturi militare" din Fâșia Gaza, a spus armata fără să precizeze cine deține controlul acestor "posturi". A subliniat însă că ea consideră mișcarea Hamas "ca responsabilă pentru activitățile ostile comise împotriva Israelului dinspre Fâșia Gaza".

 

Aceste tiruri au avut loc într-un moment de tensiuni extrem de puternice după ce președintele american, Donald Trump, a decis miercuri să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului.

 

Hamas, mișcarea islamistă palestiniană care controlează Fâșia Gaza, a îndemnat la "o nouă intifada" pentru a denunța decizia președintelui american.

 

Israelul și Hamas păstrează un fragil acord de încetare a focului după încheierea războiului din 2014, al treilea după ce mișcarea islamistă a preluat puterea în Fâșia Gaza în 2007.

 

Armistițiul este sporadic pus sub semnul întrebării de tiruri de rachete dinspre Fâșia Gaza, cel mai frecvent atribuite grupărilor salafiste. 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22