CJUE susține poziția Comisiei Europene: Reforma juridică din Polonia a încălcat legislația UE

Dora Vulcan | 06.11.2019

Schimbarea vârstei de pensionare a judecătorilor adoptată de Polonia în 2017 a încălcat legislația UE, a decis Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Pe aceeași temă

Decizia adoptată de guvernul ultra-conservator al PiS (partidul Lege și Justiție) prin care erau stabilite vârste mai mici de pensionare și diferite pentru bărbați și femei contravin regulilor europene, a considerat Curtea, care dă astfel dreptate Comisiei Europene, care a argumentat că schimbarea afectează statul de drept în Polonia.

Este al doilea verdict al CJUE care condamnă decizii ale guvernării PiS, după cel privind schimbarea vârstei de pensionare a judecătorilor Curții Supreme, amintește EURACTIV.com.

În 2017, Comisia Europeană a deschis procedura prevăzută de Articolul 7 al Tratatului UE, care poate duce la suspendarea drepturilor de vot a unui stat membru, pentru schimbările introduse de partidul de guvernământ din Polonia, care ar afecta statul de drept și independența justiției.

Ulterior, Polonia a schimbat într-o oarecare măsură prevederile contestate de Bruxelles, dar nici Comisia și nici CJUE nu au considerat că modificările sunt suficiente pentru ca acest caz să fie retras.

Cu alte cuvinte, chiar dacă prevederile analizate nu mai sunt în vigoare în forma adoptată în 2017, judecătorii Curții de Justiție a UE au considerat cazul de un interes major astfel că un verdict era necesar.

Mai mult, verdictul să cale liberă Comisiei să continue cu procedura Articolului 7.

De cealaltă parte, Varșovia susține că acțiunea Comisiei este doar o modalitate de a puncta politic în fața a ceea ce percepe drept un guvern care nu se supune cerințelor unor birocrați de la Bruxelles.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22